„Návštěvnost byla o víkendu slabá, což bylo dáno tím, že lidé krátce po Novém roce do hor už moc nejezdí, a samozřejmě také počasím," řekl v neděli pro ČTK František Kaštyl z areálu v Petříkově na Šumpersku. V Petříkově lyžaři mohli na svahu, který pokrývá deset až pětadvacet centimetrů sněhu, jezdit pouze dopoledne.

„Odpoledne už byl sníh hodně rozměklý. Navíc potřebujeme sjezdovku udržet v dobrém stavu, protože příští týden k nám přijedou lyžařské kurzy," podotkl Kaštyl.

Relativně dobré lyžování na současné podmínky o víkendu nabídla i Ovčárna pod horou Praděd, kde je podle provozovatelů areálu na sjezdovkách až 70 centimetrů sněhu.

Na běžkách z Ovčárny na Švýcárnu

„V sobotu byla na Ovčárně návštěvnost poměrně slušná a dnes střední," řekl ČTK dispečer Horské služby Jeseníky, podle kterého bylo rušno na běžecké trase z Ovčárny na Švýcárnu. „Hodně lidí také vyrazilo pěšky na Praděd," podotkl. Horší záchranáři o víkendu v Jeseníkách nevyjížděli k žádnému vážnému úrazu lyžařů.

Lyžovalo se také v Koutech.

„S návštěvností v pátek a sobotu jsme spokojení, dnes už to bylo horší, protože lidem končily novoroční pobyty a odjížděli domů," řekl provozovatel areálu v Koutech Petr Marek.

V provozu jsou v areálu dvě sjezdovky v jeho horní části, lanovka a dva vleky. Na sjezdovkách leží kolem 40 centimetrů. Podle Marka se nyní nedá zasněžovat ani v noci, teploty to neumožňují.

„Čekáme, až se konečně ochladí," podotkl

Poměrně teplé počasí a nedostatek sněhu trápí lyžařská střediska v Olomouckém kraji už delší dobu. Na sjezdovce v Petříkově byl provoz po nucené přestávce v omezeném režimu obnoven tento týden. Přes vánoční svátky, které znamenají pro provozovatele největší tržbu, jej uzavřelo teplé počasí.

Až do odvolání je od 26. prosince uzavřeno lyžařské středisko v Hlubočkách nedaleko Olomouce. Provozovatelé střediska na svých stránkách návštěvníkům vzkazují, že čekají na příznivější počasí pro výrobu sněhu.