„Návštěvnost na Ovčárně byla o víkendu značná. Bylo vidět, že lyžaři si užívali slunečného počasí," řekl v neděli dispečer Horské služby Jeseníky. Nejvýše položené lyžařské středisko nyní nabízí nejlepší podmínky v Jeseníkách. Sjezdovky na Ovčárně pokrývá 65 až 80 centimetrů výhradně přírodního sněhu.

Lyžaři o víkendu zaplnili také areál Kouty na Šumpersku, na jehož sjezdovkách je zhruba 40 centimetrů sněhu.

„S návštěvností jsme celkem spokojeni. Každý den tady bylo několik tisíc lyžařů," řekl v neděli zástupce areálu Kouty Petr Marek, podle něhož v noci mírně mrzlo, což mělo příznivý vliv na kvalitu sjezdovek pokrytých umělým sněhem.

Běžkaři, pěší i cyklisté pohromadě

Rušno bylo o víkendu díky slunečnému počasí na magistrále z Ovčárny na Švýcárnu a na Praděd, kterou jako jednu z mála v Jeseníkách pokrývá vrstva sněhu.

„Vypadalo to tam jako na Václavském náměstí. Na magistrále byla spousta běžkařů i turistů, mezi nimiž se občas proplétali dokonce i cyklisté," řekla v neděliČTK Jana Ošťádalová z Olomouce. Na Ovčárnu o víkendu vyrazila s rodinou.

„Zatímco v údolích i vyšších polohách už není žádný sníh a ve vzduchu je cítit jaro, tady nahoře je to taková poslední sněhová oáza," podotkla.

Podle odhadů pracovníků horské služby, kteří podobně teplou zimu jako letos nepamatují, se budou provozovatelé lyžařských středisek snažit udržet sezonu ještě další dva týdny, kdy dobíhají jarní prázdniny. Potvrzují to i zástupci skiareálů. Minimálně do konce jarních prázdnin se bude lyžovat například v Přemyslově, podmínky jsou tam podle provozovatelů dobré.

„Pokud počasí vydrží, tak máme nesmělé přání být v provozu do 4. dubna," podotkl správce areálu Kouty Marek.

Hlubočky skončily

Sezonu naopak už před víkendem vzdal například areál v Hlubočkách na Olomoucku.

Majitelé střediska na svých webových stránkách www.skiarelhlubocky.cz návštěvníkům vzkázali, že středisko je mimo provoz kvůli nezpůsobilým podmínkám.