Loučení s Mickou nebylo pro pracovníky zoo lehké.Lvice Micka opouští olomouckou zoo

„Rodinný život je u lvů nádherný. Děti usmiřují rodiče, malí sourozenci se podporují, samec dokáže samici respektovat. Micince budu přát, aby se stala šťastnou mámou. Za tu dobu jsme si vytvořily blízký kontakt. Micka si přes mříže brala maso z ruky, nechala se hladit, přišla na zavolání. S postupem dospívání se u ní ale projevují přirozené pudy, takže si krmnou dávku brání třeba i tím, že ji zalehne. Rodiče má od sebe jen dva kotce vzdálené a stále jejich přítomnost vnímá. Pokud jsem ji vypouštěla do venkovního výběhu, pokaždé čekala, až je uslyší, až vyjdou ven, teprve potom se vydala i ona," loučila se se svěřenkyní ošetřovatelka Dana Reisigová.

V roce 1942 byl lev berberský vyhlášen za v přírodě vyhynulého. Úplné vyhubení vyvrátila před lety informace o chovu ve lvinci marockého krále. Později následovalo jejich rozšíření do zoologických zahrad.

Lví podíl na lví existenci

„Kromě Zoo v Rabatu se lvi berberští chovají v sedmnácti zahradách v Evropě, jejich populace čítá cca 77 jedinců, z toho pouze ve 3 zoo (Zoo Olomouc a dvě zoo v Německu) dochází k jejich rozmnožování," upřesnila zoolog Jitka Vokurková. Zoologická zahrada Olomouc má doslova „lví" podíl na tom, že lvi berberští ještě existují. Současně prozatím zůstává jediným místem v rámci České republiky, kde se rozmnožují.

Historicky první lvi berberští přijeli do Olomouce v roce 1979. Základ chovného páru však přinesl až rok 1993, v němž ze Zoo Dvůr Králové do olomoucké zahrady přišla lvice Zana a o necelé dva roky později z brněnské zoo samec Vilém. Od tohoto roku se zde díky zkušenosti ošetřovatelů, dobrým chovatelským podmínkám a s přispěním štěstí na chovné páry, narodilo celkem 17 mláďat.