Obec se rozvíjí a lidem nabízí kompletní infrastrukturu a služby. V těchto dnech buduje za 44 milionů korun moderní mateřskou školu. V nové budově vznikají i špičkové odborné učebny pro žáky základní školy.

V Luké v posledních 10 letech vyrostlo na 35 novostaveb rodinných domů. Obec vykoupila pozemky, zasíťovala je a nabídla lidem k prodeji. Psal se rok 2010 a za metr čtvereční chtěla obec 150 korun.

„Proč? Chtěli jsme nalákat mladé lidi, ne vydělat. Podařilo se a baráky vyrostly,“ uvedl starosta Luké František Lakomý.Vesnice postupně omládla. A místní školka začala praskat ve švech.

„Měli jsme velkou radost, že rodiče chtějí umístit děti do naší školy, že je nechtějí vozit jinam, ale dostali jsme se na strop. Museli jsme už některé děti odmítnout, což je špatně,“ popisoval.

Zámecké náměstí ve Velké Bystřici
Atraktivní Velké Bystřici přibývá obyvatel i vylepšení. Ceny parcel letí nahoru

Výuka jako ve městě

Přípravu projektu mateřinky s kapacitou 60 míst odsouhlasilo zastupitelstvo před třemi roky. Obec se rozhodla vyřešit současně i chybějící odborné učebny v základní škole.

Celkové náklady na novostavbu a nástavbu na budově základní školy činí 44 milionů korun, z toho 20 milionů kryje dotace. Jedná se o historicky největší investici v obci.

„Chceme jít kousek dál ve výuce, aby naše děti dostaly perfektní přípravu. Ne aby cítily nějaké rozdíly proti vrstevníkům z městských škol. Je to priorita, jsou budoucnost obce,“ vysvětlil Lakomý.

Ilustrační foto
Náměšť plánuje kemp pro karavany. Nové koupaliště stále u ledu

Školka bude mít nově dvě prostorné třídy.

„Starší a mladší děti už nebudou společně. Dostaneme moderní vybavení. Hlavně nechceme, aby rodiče vozili děti jinam, ale ať jsou pohromadě a obec žije pospolu,“ těšila se Anna Zapletalová, vedoucí učitelka MŠ.

Devítiletka získá nové učebny chemie, fyziky, výpočetní techniky a cizích jazyků. Kantoři budou mít kabinety.

Stavbu obec zahájila vloni v srpnu a dokončena má být přesně za rok tak, aby do konce prázdnin bylo zkolaudováno.

„Vedle školky vznikne do září nové hřiště,“ ukazoval starosta Luké.U budovy základní školy obec do budoucna plánuje postavit novou sportovní halu za desítky milionů korun.

Ústín. Nová cyklostezka ve směru od Topolan.
Ústín: desítky nových stromů, "vymazlená" školka i zájem developerů