Práce je, a to i pro případné další zájemce z řad válečných uprchlíků. Několik by jich například mohlo sázet stromky v obecním lese.

Matky s dětmi našly útočiště v pokojích v prostorách bývalé školy, která jako jeden z mála objektů přečkala vypálení obce nacisty v roce 1945.

Pomohly obec Nový Malín, která koordinuje záchranu uprchlíků zejména z oblasti Volyně, a spolek Nové Javoříčko. Ten vlastní budovu a provozuje expozici věnovanou pohnutému osudu Javoříčka.

„Vše tam mají zajištěné. Pomohli i místní občané, kteří hned nosili základní věci. To jsme již v tuto chvíli stopli. Do začátku už je všeho dost, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dále,“ popisoval starosta František Lakomý.

Vedení obce nyní pomáhá se zajištěním vhodné práce pro ženy z Ukrajiny.

„Příležitostí je hodně. Zítra je zavezeme na registraci do Olomouce a mohou na místa nastoupit,“ uvedl starosta.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v prostorách Hanáckých kasáren v centru Olomouce, březen 2022
Olomouckým KACPU prošly již 4 tisíce uprchlíků, pomohlo i přetíženým Čechám

Sečení trávy, provoz parkoviště, sázení stromů

Práci běžencům nabídla přímo obec Luká a dále místní firma.

„Když jsme to před chvílí počítali, ještě nám budou chybět,“ poznamenal starosta po úterním jednání o zaměstnávání Ukrajinců v Luké.

Ilustrační foto
Ukrajinští uprchlíci mají zdarma MHD v Olomouci i regionální dopravu

Některé ženy zaměstná obec v Javoříčku. Letos nepronajme tamní parkoviště a sociální zařízení, ale provoz a údržbu zajistí Ukrajinky.

„V šesti místních částech obce je potřeba zajistit údržbu, sečení trávy, natírání a podobně. Ve škole potřebujeme uklízečku na poloviční úvazek,“ vyjmenovával František Lakomý. „Další uprchlíci mohou nastoupit do místní firmy,“ dodal.

Práce bude podle něj i v lese, kde letos bude potřeba dostat do země až 100 tisíc sazenic.

„Stromky nám jezdili sázet chlapi z Ukrajiny, kteří dnes bojují. Uvidíme, co ženy zvládnou, ale práce bude hodně. Pro osm lidí určitě,“ líčil starosta.

Obec Luká, 15. června 2021
Ze vsi na okraji je tahák pro mladé. Nechceme ale satelit, říká starosta Luké

Děti do místní školy a školky

Děti z Ukrajiny mohou nastoupit do místní školy a školky.

„Jakmile se dořeší jejich očkování. Výhodou je, že máme na prvním stupni některé ukrajinské děti, jejichž rodiče tady pracují. Pomůžou dětem uprchlíků. Nebudou se cítit sami,“ dodal starosta.

Podle něj ženy, které v minulém týdnu přijely do Javoříčka, se už po práci ptají a chtějí nastoupit pokud možno co nejdříve. Neřeší kvalifikaci, že zřejmě budou dělat něco podřadného.

„Mají velký zájem. Chtějí pracovat. Potřebují finanční prostředky,“ uzavřel starosta.

Pomoci ukrajinským dětem se rozhodla Základní škola sv. Voršily v Olomouci. Otevřela pro ně samostatnou třídu. Od čtvrtka 10. března do ní dochází osm dětí ve věku osm až deset let. Jejich tři sourozenci ve věku 14 let jsou místěni do 8. třídy. 10. března
VIDEO: V olomoucké škole se už učí ukrajinské děti, vytvořila pro ně malotřídku

Rychlý přístup k práci umožní běžencům z Ukrajiny, kterým bylo uděleno speciální vízum v souvislost s válkou, takzvaný Lex Ukrajina. Zaměstnání budou moci získat, aniž by disponovali příslušným pracovním povolením.

Úřad práce již eviduje v Olomouckém kraji více než tisícovku míst vhodných pro běžence, mezi nimiž jsou hlavně ženy. Objevují se nabídky, u kterých je vyšší pravděpodobnost obsazení ženami: kuchařky, servírky, pokojské, švadleny, pomocné síly do kuchyně, uklízečky, zahradnice či prodavačky.