O to větší obdiv pak patří těm, kteří se do nebezpečných situací nejen při požárech vrhají naprosto dobrovolně a kromě dobrého pocitu z toho, že někomu pomohli, z toho nemají vůbec nic. Jedním z dobrovolných hasičů je i Luděk Sýkora, který této práci zasvětil celou kariéru.

„U dobrovolných hasičů už jsem nějakých osmatřicet let a za tu dobu jsem toho zažil až dost. Teď už sice nemám zásahy jako hlavní činnost, ale když přijde zpráva a jsem někde poblíž, to prostě nejde se na to vykašlat a říct si, že se mi nechce, tak nikam nejedu,“ vysvětluje pan Sýkora.

A právě komunikaci mezi dobrovolnými hasiči a Hasičských záchranným sborem Olomouckého kraje si velmi pochvaluje. „Jako starosta Krajského sdružení dobrovolných hasičů do toho trochu líp vidím a řekl bych, že jsme jeden z mála krajů v republice, který má tu komunikaci na dost vysoké úrovni. Probíhá to tak, že podle místa, kam je potřeba vyjet, rozešle operační středisko dobrovolným hasičům esemesky se všemi důležitými informacemi a ti, kteří můžou, se dostaví na svou zbrojnici a odtamtud pak vyjíždějí k zásahu.“

I po letech zkušeností Sýkora přiznává, že ho při zásazích strach neopouští, přesto však tvrdí, že ho práce pořád baví. „Kdyby mě to nebavilo, tak bych to ani nemohl dělat. My nemáme žádnou stanovenou pracovní dobu a musíme fungovat kdykoliv. A jestli se bojím – no jistě že mívám strach, a ten, kdo tvrdí, že strach nemívá, tak jednoduše lže. Ale v ten moment, kdy je nás někde potřeba, nikdo neuvažuje nad tím, jestli tam číhá nějaké nebezpečí, nebo ne,“ zamýšlí se.

Dobrovolné hasiče si obce vychovávají už odmalička. Děti se tak učí nejen hasičskému sportu, ale i slušnému chování, ohleduplnosti a toleranci. Podle něj by takovým výcvikem měl projít každý.

„Možná by pak lidé nebyli tak nevšímaví a liknaví. Když se něco stane, často mě jejich chování udivuje – nevidím, neslyším, jen abych se do něčeho nezapletl. Obětavost, ta už se dnes často nevidí. O to víc mě to mrzí, když mě k tomu odmalička vedli a já to zase učím další,“ uzavřel Sýkora.

Jana Urbaníková