O to větší obavy však mají ochránci přírody o druhého losa zaznamenaného před dvěma týdny na Opavsku.

Po vzácném sudokopytníkovi není dva týdny žádná stopa, přestože se pohyboval v hustě osídlené oblasti, odkud by zprávy pozorovatelů mohly přicházet denně.

„Los byl neděli opět pozorován v okolí Dolan. Vypadá to, že lokalitu přechodně opustil a zase se tam vrátil. Je v pořádku,“ popisoval Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tříletý samec losa byl v polovině října spatřen na Prostějovsku kolem Olšan u Prostějova. Rozruch udělal i v Drahanovicích a Těšeticích na Olomoucku, kde okusoval stromy a dokonce se dostal i do obce. Migrujícímu zvířeti pak nějakou dobu trvalo, než překonalo dálnici a obešlo Olomouc.

Následně se mu zřejmě zalíbilo v oblasti mezi Dolany a Radíkovem, kde by ho místní milovníci přírody rádi zahlédli, ale zatím se jim to nepodařilo.

„O víkendu jsme v Pohořanech hledali pudla, který se zaběhl jedné paní, pozorování losa nám zatím nikdo nenahlásil. Jistě by to bylo velké téma,“ usmála se Zdenka Kučerová z Pohořanské boudy.

Pochutnal si někdo na losím mase?

Zatímco v hospodě na Olomoucku netrpělivě čekají na aktuální zprávy o vzácném zvířeti, na Opavsku, kde byl spatřen druhý los evropský počátkem listopadu, jako by se po přežvýkavci slehla zem. Spekuluje se o tom, zda si už na losím mase někdo nepochutnal.

„Zmizel beze stopy a jelikož se pohyboval v hustě osídlené krajině, kde by pozorování měla být pravidelná, máme obavy, zda nebyl nelegálně uloven. Důkaz však nemáme,“ uvedl Václav Hlaváč.

Přestože los může denně ujít kolem pěti kilometrů, ochránci přírody vyloučili, že by se na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje pohybovalo jedno zvíře.

„Určitě jde o dva losy, protože jejich pozorování se časově překrývala,“ odmítl Hlaváč spekulace, že by se ochránci spletli.

Při pozorování buďte opatrní

Obě zvířata se během dlouhé cesty z Polska ocitla v hustě osídlených oblastech, což významně ovlivnilo jejich chování. Ztratila svou přirozenou plachost. Zvědavci by proto měli být opatrní a k chráněnému savci by se neměli přibližovat. Ze setkání si mohou odnést těžké poranění.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR nadále uvítá aktuální zprávy o pohybu losa. Informace o tom, kudy se tito velcí savci krajinou pohybují, pomohou při jejich ochraně. Slouží k vymezení migračních koridorů a k vytipování míst, kde je potřeba průchod zabezpečit například pomocí ekoduktů.

Los evropský je silně ohroženým zvířecím druhem. Patří mezi největší evropské savce. Ve střední Evropě byl člověkem vyhuben, během 20. století se sem začal opět šířit z Polska. V Česku žije menší populace losů na Šumavě na pravém břehu Lipna. Velké savce však ohrožuje pytláctví, ale i budování bariér, jako jsou silnice či třeba rozšiřující se sídla.