Finálový duel, ve kterém olomoucký tým šéfkuchaře Petra Heneše bojoval o titul s reprezentací špičkové pražské restaurace Salabka, odvysílala TV Nova ve středu 3. května večer.

Celkový triumf mezi českými top restauracemi nakonec Long Story Short v samotném finiši o kousíček utekl. Detaily podle Zdeňka Pohlreicha rozhodly o vítězství pražského soupeře.

"Jsem smutný, ale ten smutek chci strašně rychle přetavit do úspěchu. To co jsme dokázali, je strašně krásné,“ reagoval na zisk pomyslné stříbrné medaile olomoucký šéfkuchař Petr Heneš.

"Jsme druzí, jsme mladý tým, máme restauraci, která je v pubertě a až ji ještě trochu vypiláme, tak budeme nejlepší,“ dodal po závěrečném verdiktu s úsměvem.

Souboj Davida s Goliášem

Koncept Long Story Short se zaměřuje na kombinace surovin z celého světa s tradiční českou gastronomií v moderní a originální úpravě.

„Považuji se za pankáče s pravidly,“ říká o sobě olomoucký šéfkuchař Heneš. Ten ve finále čelil „Goliáši“ - týmu Petra Kunce, který zkušenosti od nejlepších světových šéfů nyní přetváří v mimořádná díla ve fine-diningové pražské restauraci.

Oba finalisté měli za úkol připravit tříchodové menu pro třicet lidí. Mezi nimi byli i zástupci soutěžících podniků, které se do finále nedostaly. Důležitou roli měly i tři food kritičky, které se zúčastnily předchozích kol a byly významným poradním hlasem Zdeňka Pohlreicha při volbě vítěze.

Olomoucká eskadra nejdříve v základním kole Souboje restaurací, kde se utkali zástupci podobných konceptů, vyřadila strakonickou restauraci Sůl a řepa.

Prošla pak i přes další zkoušku, kde „tajní agenti“ zjišťovali, zda se podniku podařilo odstranit nedostatky, na které narazili v předchozím díle.

„Tahle banda se ničeho nezalekne a do všeho se hrne po hlavě,“ prohlásil o partě z Long Story Short Zdeněk Pohlreich.

V semifinále pak na Olomoučáky čekal pražský podnik Dejvická 34 specializující se na italskou kuchyni a extrémní úkol: během osmi hodin „vystavět“ v holé místnosti svou originální restauraci, včetně nákupu veškerého vybavení a surovin. Hosté nakonec měli ohodnotit jídlo, servis a atmosféru částkou, kterou by za za večer u jednotlivých semifinalistů byli ochotni utratit.

V semifinálové výzvě se lépe dařilo mladému týmu z Long Story Short, podle Zdeňka Pohlreicha rozhodla „dravost, obrovské nasazení a velká kreativita“. „Nechápu to. Za dvacet let, co v gastru dělám, je to ten největší úspěch,“ komentoval postup do televizního finále dojatý šéf Petr Heneš.