Řeč je o černé zmrzlině, která letos zaplavila internet.

Ovšem ještě před tím, než svět ohromila americká Black Roses, přišli s černou ledovou dobrotou s obsahem aktivního uhlí farmáři z Vizovic.  Vloni potěšili návštěvníky festivalu Masters of Rock.

Zmrzlinu černou jako bota natočenou stylově do černého kornoutu je možné ochutnat i ve Štarnově na Olomoucku. Chutná po višních.

„Původně jsme ji vymysleli pro metalové fanoušky na loňský ročník Masters of Rock, kde jsme se zmrzlinou sklidili úspěch. Ujala se a letos pokračujeme ve výrobě,“ popisoval Martin Vlček, farmář z Vizovic.

Kozí mléko a rostlinné uhlí

Vanilkovou černé barvy vyrábí z kozího mléka, kterého měl nadbytek a s manželkou přemýšleli, jak produkci nejlépe zužitkovat. Tak se pustili do výroby zmrzliny.

Původně chtěl sáhnout po barvivu pocházejícím z inkoustu sépie. Používat nakonec začal aktivní uhlí rostlinného původu.

„Přimíchali jsme ho do vanilkové zmrzliny a bylo hotovo. Aktivní uhlí jako takové je bez chuti, ale když porovnáme normální vanilkovou, kterou vyrábíme z kozího mléka, a vanilkovou s příměsí aktivního uhlí, je chuťově jiná. Zajímavá,“ zasvěcoval.

Je přesvědčen, že černá zmrzlina zatím nemá v Česku takový věhlas, jak by se mohlo zdát ze sociálních sítí a aplikací pro sdílení fotografií a videí.

„Zdá se, že je to fenomén, ale spousta lidí o černé zmrzlině nic neví. Přijedou na farmu a diví se. Nechají se zlákat a že jim chutná, z toho máme největší radost,“ uvedl Martin Vlček.

K černé zmrzlině černý kornout

Černou Black Lady s višňovou příchutí zařadil do své nabídky zmrzlinář Michal Čouka ze Štarnova. Zhruba před měsícem.

V nynějším horku jí denně vytočí i 250 porcí. „Je to rozhodně hit!“ usmál se podnikatel.

Směs obsahující aktivní uhlí rostlinného původu dovezl z Itálie, odkud si nechává posílat i černé kornouty.

„U nás je nikdo nepeče a my jsme chtěli, aby to vypadalo, jak má. Dokonale,“ vysvětloval.

Odezva na chladivou černotu na jazyku a zubech byla na Hané zpočátku vlažnější.

„Lidé byli opatrní a komentovali, že zmrzlina vypadá hrozně a je černá jako asfalt,“ smál se Čouka.

„Dnes? Nestačím ji vyrábět. Je výborná, jinak bych ji neprodával,“ dodal zmrzlinář.

Co tak povidlová s mákem?

Ne všichni výrobci zmrzliny se ovšem rozhodli podlehnout černému mámení.

Například Lukáš Ráb, majitel olomouckého Zmrzlinária Café Centro, se drží od fenoménu letošního léta hodně daleko.

„Pro mě není výzvou obarvit vanilkovou kokosovým prachem nebo umělým barvivem. Raději se soustředím na novou chuť. Třeba i týden hledám nejlepší kombinaci a pak s radostí lidem nabídnu něco úchvatného. Přijďte ochutnat naši Zmrzlinárium Speciál a uvidíte,“ zval do provozovny, kde je barevně nejblíže černému „zázraku“ povidlová s mákem.