Někde podle něj nesedí částky, jinde množství použitého materiálu.

Celkem jde o více než šedesát tisíc korun bez daně.

Město i technické služby, které na zakázku dohlížely, kritiku odmítají.

Zastupitel ale trvá na svém a podal i trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Je zarážející, pokud rada města zadá zakázku technickým službám, a práce následně provede jedna místní stavební firma, která se tak vyhnula výběrovému řízení. Jsem zastupitel města a je mojí povinností na to upozornit. A kdo jiný než nezávislý orgán by to měl posoudit?" krčil rameny zastupitel a někdejší litovelský místostarosta Jaroslav Skála.

Podle policie bylo trestní oznámení na neznámého pachatele podáno začátkem prosince.

„V této chvíli ještě nejsou zahájeny úkony v trestním řízení," potvrdila na konci loňského roku krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Místo asfaltování je výměna obrubníků?

Jaroslav Skála byl jako člen finančního výboru spolu s dalším členem, starostou Litovle pověřen zkontrolovat investiční akce na ulicích Palackého a Revoluční v Litovli.

Letos v létě se tam opravovaly chodníky, vjezdy, měnily obrubníky, šlo o zakázky za celkem 460 tisíc korun.

Tvrdí, že pro město nebyly výhodné a výdělek technických služeb je jen 1452 korun.

„Přizvali jsme si autorizovaného stavebního inženýra, který porovnával provedené práce proti položkovému rozpočtu stavební firmy, a zjistil, že tam jsou za zhruba šedesát tisíc korun vyfakturovány položky, které zcela evidentně nebyly stavebně provedeny. Například, že se asfaltovalo a přitom šlo pouze o výměnu obrubníků z dlažby do dlažby," pokračoval Jaroslav Skála.

Na zasedání zastupitelstva města se zástupce technických služeb bránil.

„Ohrazuji se proti tomu, že byly zaplaceny práce, které nebyly provedeny. Byl jsem pozván na jednání finančního výboru, kde jsme vše řešili. U všech vjezdů se musela dlažba rozebrat a znova usadit. Tohle třeba stavební inženýr vůbec nezohlednil. Rozhodně nesouhlasím s tím, že něco bylo zaplaceno neoprávněně," reagoval na veřejném zasedání ředitel Karel Zmund.

Starosta: Neprovedené práce jsme neplatili

S výtkami nesouhlasí také starosta města Zdeněk Potužák.

„Nevím, že by tam nějaké pochybení bylo. Pan ředitel Technických služeb si udělal poptávku od různých firem, kde byla výsledná cena až o sto tisíc dražší. Takže cena za kterou se to udělalo byla pro město výhodná. Neprovedené práce nebyly proplacené a prověřil to finanční výbor," řekl starosta města.

„Jsme rádi, že se ulice Palackého spravila. Dlouhá léta jsme o tom mluvili a byl problém pracovat za provozu. Mrzí mě, že pan Skála to řeší tímto způsobem," dodal Zdeněk Potužák.

Reagoval i na to, proč zakázka byla zadaná bez výběrového řízení.

„Byla to zakázka malá a my na takové akce máme vnitřní směrnici, kdy rada města může uložit a dát zakázku podle svého uvážení. Technické služby pak zakázku dělaly spolu se stavební firmou, což je běžné. Většina firem si bere subdodavatele. Navíc jsme chtěli, aby na to technické služby dohlédly, je to naše firma, které věříme," doplnil starosta.

Ještě před Vánocemi, v pondělí 21. prosince se nad kauzou sešli investiční i finanční výbor, autorizovaný inženýr, zástupce technických služeb i stavební firmy.

„Zhotovitel si za vším stojí, tedy, že je vše v pořádku. Dohodli jsme se ale, že všechny vícepráce i méněpráce opět avšak přehledněji vyčíslí a předloží finančnímu výboru," dodal starosta Zdeněk Potužák.

Doúčtujte to, stáhnu oznámení

Pozitivně schůzku hodnotí i Jaroslav Skála a dokonce zvažuje, že pokud se vše vysvětlí, stáhne trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Schůzka byla určitě přínosná, byť měla být už minimálně před měsícem. Některé sporné věci se vysvětlily, a pokud dojde k určitému narovnání a doúčtování více- a méněprací, pak nemám problém stáhnout trestní oznámení," reagoval Jaroslav Skála po jednání s tím, že doufá, že další schůzka se uskuteční už v první polovině ledna.

„Nešlo mi o to, aby policie někoho stíhala, ale jinou variantu než podat trestní oznámení jsem nenašel. Šlo mi o to, aby se někdo zabýval hospodařením města a bral vážně nález členů kontrolní skupiny," uzavřel.