Na oblíbený a hojně navštěvovaný festival hudby a pivních specialit pořádaný tradičně v areálu Litovelského pivovaru se zaměřila Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje (KHS) v rámci výkonu kontrolní činnosti na poskytování stravovacích služeb.

Hygienici během festivalu udělali celkem 20 kontrol stravovacích služeb u provozovatelů potravinářských podniků typu mobilních stánků.

„Ve 12 stáncích, kde provozovatelé vyráběli a nabízeli pokrmy, jsme se zaměřili především na zajištění bezpečné výroby a podávání pokrmů a dále, stejně jako v dalších 8 stáncích s nabídkou nápojů, jsme kontrolovali správnou hygienickou praxi, dodržování zásad osobní a provozní hygieny a další podmínky zajištění hygieny potravin,“ popisovala ředitelka sekce ochrany a podpory zdraví KHS Eva Čehovská.

Výsledek? Organizátoři Otvíráku a jednotliví provozovatelé stánků podle hygieniků splnili veškeré podmínky potravinového práva.

„A proto nebyla uložena žádná pokuta,“ chválili hygienici.

Během letní sezony už provedla KHS kontrolu na několika akcích v Olomouckém kraji, například na „30. Setkání dechových hudeb“ na zámku v Dřevohosticích, kde byly provedeny celkem tři kontroly, nebo na „Slatinické struně a paletě“ v areálu Lázní Slatinice, kde udělaly dvě kontroly stánků s občerstvením.

„S odkazem na dosud provedené kontroly kulturně společenských akcí lze konstatovat, že v Olomouckém kraji je úroveň zajištění plnění potravinového práva zatím na dobré úrovni,“ shrnula dosavadní výsledky Eva Čehovská.