„Jde o vyhlášený pivní festival s návštěvností více než deset tisíc lidí z různých koutů republiky. I letos je čeká pestrá plejáda hudebních skupin a neopakovatelná atmosféra, prosycená litovelským pivem," uvedla za pivovar Litovel Hana Matulová.

Příznivci dobrého piva i hudby se mohou těšit na Kamila Střihavku, Turbo, Katarinu Knechtovou a nebude chybět ani „hanácké bigbít" v podání skupiny Stracené ráj.

Program na hlavním pódiu odstartuje Free Litovel Bobr Bike, podporovaný nealko pivem Litovel Free.

„Jde o masový cyklozávod za jízdu na kole bez alkoholu. Na start pozvolně naváže Turbo, Katarína Knechtová a jako hlavní bod večerního programu Kamil Střihavka," pokračovala Matulová.

Pro ty, kteří  si chtějí užívat festivalovou atmosféru už od rána, je od 9 hodin připravena přehlídka veteránů a prohlídky pivovaru.

Litovelský otvírákPoteče oblíbený Gustav

V rámci hudební a pivní přehlídky jsou exkurze, vedené pivovarskými odborníky bezplatné a budou trvat až do 17 hodin.

„Účastníky zavedou nejen do výroby, ale i historie pivovaru. Speciální expozice s celou řadou starého pivovarnického nářadí ukáže, jakým způsobem tady pivo vznikalo už před 120 lety a předvede mnohdy humorné zajímavosti," poznamenala tisková mluvčí pivovaru a doplnila, že

festival se letos rozroste také o mladou Escape scénu nových forem a oblíbeným DJ'S.

Na nádvoří návštěvníky pobaví kouzelník Šeklin, zahraje divadlo a chybět nebude ani celá řada soutěží o lákavé výhry.

Zlatý mok Litovel poteče z celkem sedmdesáti šenků a na své si přijdou i ti, kteří si rádi vychutnávají pivní lahůdky, které běžně nejsou k mání.

„Pro fajnšmekry jsme uvařili speciály, dostupné pouze na akci. Ochutnají třeba ALE s jeho lahodným aroma po tropických plodech, osvěžující WIT bier, nakuřované pivo nebo veleúspěšného Gustava, který poprvé spatřil světlo světa na jaře loňského roku. Jde o limitovanou sérii polotmavého speciálu," říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

Poprvé ovocná piva

Na letošním Otvíráku si mohou návštěvníci poprvé připíjet také ovocnými pivy.

Jde hned o tři letní novinky Litovel Red Orange s nízkým obsahem alkoholu a nealkoholická piva Litovel Pomelo Free i tmavý Litovel Citron Free.

Celkem se bude čepovat 17 druhů piv, mezi nimi například kvasnicový Moravan, Sváteční Speciál 13º nebo Maestro, jediné pivo s lavinovitým efektem u nás.

Akci pak ukončí noční ohňostroj a skupina Revival Kabát Morava.

„Vstup je bezplatný, pivovar zajišťuje také autobusovou dopravu do Litovle z nejbližšího okolí. Jízdné je zpoplatněno, zastávky busů jsou uvedeny na plakátech, letácích k akci nebo na www.litovel.cz," doplnila Hana Matulová.

JÍZDNÍ ŘÁD KYVADLOVÉ DOPRAVY na festival

Litovelský otvírák - Hlavní scéna

12.00 hod start Free Litovel Bobr Bike
13.00 hod TURBO
14.30 hod KATARÍNA KNECHTOVÁ & co.
15.50 hod slavnostní naražení soudku s osobností
16.15 hod STRACENÉ RÁJ
18.00 hod NEW AGE OF SMOKIE
19.30 hod KAMIL STŘIHAVKA & Leaders!
21.00 hod METALLICA REVIVAL
22.30 hod PŘEKVAPENÍ VEČERA
23.00 hod KABÁT REVIVAL MORAVA

PODROBNÝ PROGRAM LITOVELSKÝ OTVÍRÁK 2013