Právě přírodní katastrofa, která poničila okolí pivovaru, stála za vznikem dnes již tradičního Litovelského otvíráku. Patnáctý ročník akce si nenechaly ujít tisíce návštěvníků.

Na otvíráku nesmělo chybět narážení soudku, o které se za Pivovar Litovel postarali emeritní sládek Miroslav Koutek, sládek Petr Kostelecký a ředitel Lumír Hyneček.

„V květnu uplynulo 140 let od narození slavného zápasníka Gustava Frištenského, který dlouhá léta bydlel přímo v areálu našeho pivovaru. Proto letos narazíme třináctistupňového Gustava. Odvážlivci ale mohou ochutnat i speciální patnáctistupňové pivo,“ řekl Kostelecký.

Létofest u olomouckého OC Šantovka
Létofest přilákal k Šantovce tisíce lidí. Najdete se?

Tahákem letošního programu byla populární zpěvačka Anna K. a slovenská skupina Desmod, rozhodně však nezklamaly ani kapely Penzistor, O5 a Radeček, Poletíme? a Helenine oči.

Rockovou krev v žilách rozproudil Stracený ráj, který kromě léty ověřených hitů zahrál i několik novinek. Včetně skladby Všude dobře, u nás nejlépe, která vzdává hold osvěžujícímu alkoholickému i nealkoholickému nápoji z produkce litovelského pivovaru – Černému citronu. Společně s hanáckými patrioty novinku představili členové 3day, pop-punkové skupiny z Uherského Hradiště.

„Trochu jsme se zdrželi při hledání volného místa na zaparkování auta, ale stihli jsme to. Každý rok si tu najdeme kapelu, na kterou stojí za to jít,“ prozradili manželé ze Supíkovic, kteří přijeli hlavně na Annu K. a šumperské Radečky.

Hanácké Woodstock ve Velké Bystřici
Hanácké Woodstock rozezněl Velkou Bystřici

Pro hudební nadšence byly přichystány hned tři scény. Druhé pódium se nacházelo na nádvoří a vystoupily na něm například Rebelky, Fofrovanka nebo Metallica Revival Litovel.

Třetí pódium obsadili dýdžejové, kteří potěšili zejména příznivce stylu techno, Drum and Bass a taneční muziky. Tomu dala přednost parta spolužáků z litovelské střední školy.

„Ten výběr je úžasný, nuda tady nehrozí. Jsme tu už od poledne a chceme vydržet až do konce,“ svěřili se.

Kulturní zážitek zpříjemnily stánky s dobrým pitím a jídlem, které provonělo celý areál, i atrakce pro děti. 

Ukázka starodávného způsobu výmlatu obilí v Příkazech, 10. 8. 2019
Muzeum v Příkazech připomnělo starodávný výmlat obilí