„Památky a výstavby budou otevřeny zdarma. Nabídneme komentované prohlídky přímo na radnici, kde se mnohou návštěvníci podívat do obřadní síně, zasedací místnosti i pracovny starosty města,“ zval litovelský starosta Viktor Kohout, jenž bude provázet ve 13 a 14 hodin.

Zájemci mohou vystoupat na radniční věž, odkud je pěkný výhled na město a okolí. Mohou se zajít podívat do kaple sv. Jiří, která bude otevřena od 10 do 14 hodin. Ve spolupráci s litovelskou farností zde město připravilo i ochutnávku mešních vín.

Od 11 do 15 hodin bude turistům otevřena budova knihovny, kde jsou připraveny komentované prohlídky každých 30 minut.

Festival jídla. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na veganské burgery i saunovou noc

„Navzdory chladnějšímu počasí mohou ti otrlejší vyrazit na Lesánkovu cyklostrasu, klidně i pěšky. Budou zde atrakce pro děti, které budou plnit různé úkoly. U Šargouna si mohou všichni opéct špekáčky – ty si musejí vzít s sebou,“ lákal starosta.

Spolek Na Pavlínce připravil před Mlýnicí od 10 do 13 hodin výtvarné dílny pro děti i dospělé.

Největší zájem však město očekává o plavbu po Nečízu. Nasedat se bude u Mlýnice. Do budoucna plánuje Litovel ještě atraktivnější projížďky.

„Pracujeme na etapách opravy Nečízu, abychom nejen vyřešili havarijní stav toku, ale do tří let nabídli mimořádně zajímavou turistickou atrakci. Usilujeme o prohlášení toku památkou a díky tomu měli větší šanci na úspěch žádosti o dotace,“ popisoval starosta.

Oprava mostu přes Radniční Moravu v Husově ulici v Litovli
Rameno Moravy v Litovli se více otevře, jako v Benátkách