„Je to kulturní památka, kus historie, chceme je zachovat. Vypsali jsme výběrové řízení na opravu hradeb. Hodnota díla je celkem tři a půl milionu korun. Akce je ale rozdělená do tří etap. Letos jsme na první etapu získali dotaci zhruba čtyři sta tisíc a šest set tisíc dáváme ze svého rozpočtu,“ informoval místostarosta Litovle Petr Šrůtek.

S rekonstrukcí by se mělo začít hned jak se rozjaří, výběrové řízení je už hotové a firma vybraná.

„Bohužel to jsou hradby, které nejsou vidět. Pokud člověk půjde od domova důchodců, tak přes rybník jsou hradby vidět, ale není to třeba jako v parku Míru, kde kolem nich lidé chodí,“ upřesnil místostarosta.

Není to však první část památky, kterou litovelští opravují. Rekonstrukce už trvá několik let.

„Hradby, které jsou lidem přístupné, ty se už opravovali, teď pokračujeme dál částmi, které veřejně přístupné nejsou. Ale je to kulturní památka a je potřeba ji opravit. Lidé hradby začali rozebírat, přistavovali k tomu různé udírny, chlívky na kozu. Kamení používali, takže jsou částečně rozebrané,“ uvedl Petr Šrůtek s tím, že i v dalších letech chce město v práci pokračovat.

„Doufáme, že získáme každý rok nějakou dotaci, něco dáme ze svého a budeme pokračovat. Neopravíme ale úplně všechno. Některé kousky hradeb jsou ve dvorcích, což ale jsou soukromé pozemky a tam by to bylo složité,“ doplnil.