Deset z jedenácti místních částí pohrozilo, že se trhne a půjde vlastní cestou. Bezmála desetitisícová Litovel by rázem přišlo o třetinu obyvatel.

„Určitě najdeme kompromisní řešení, ale není možné se nechat vydírat,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.

Bylo chystané odtržení překvapením? Jak jste se o něm dozvěděl?
Oficiálně nepřišlo nic. Dozvěděl jsem se to před týdnem, minulou středu, kdy se ke mně dostal i nějaký propagační materiál o tom, že se v obcích jedná s cílem zamýšlet se nad odtržením od Litovle. To je vážná věc. Proto jsem okamžitě svolal zastupitelstvo, na které jsme pozval všechny osadní výbory. Musíme spolu jednat a ještě více komunikovat.

Nekomunikujete?
Je nám vytýkáno, jak jsme dnes slyšeli, že nekomunikujeme. Přitom všichni mají můj telefon. Není problém zavolat.

Radnice v Litovli.
Litovel může přijít o třetinu obyvatel. Okraje chtějí odtržení od města

Dříve nespokojenost nebyla?
Jako zastupitel, který je nějakou dobu ve funkci, jsem ji cítil. Nějaký rok slýcháme na veřejných schůzích, že ta či druhá obec strádá a má problém s tím a s tím. Jenže mezitím město řeší třeba závazky, které má vůči jiným částem. Pro Litovel, která má 11 místních částí, je finančně složité utáhnout vše ke spokojenosti všech. Vždy se stane, že jedna obec má více investic a druhá méně. Minulá zastupitelstva si dala závazky, že se v první řadě udělá kanalizace, což je velmi nákladné. Pracujeme na tom. I pro nás by bylo daleko příjemnější, kdybychom dávali peníze na hřiště a vybavení místních částí.

Osadní výbory, které jsou spojkou mezi městem a obcemi, kritizovaly novou směrnici o využívání majetku města…
Upravila se na základě kontroly, která byla provedena. Jedná se o směrnici o nakládání s majetkem města v místních částech. Téměř se ovšem nezměnila. Podle mě se částečně špatně pochopila. Slyšel jsem dokonce, že chceme vybírat peníze za dětská hřiště. Tak to přece vůbec není.

Ilustrační foto
Litovel chce vysázet vinice. Vinohradů na Hané přibývá, i dobrých vín

Výbory vyjmenovávaly, co se neudělalo, co v obci chybí…
Je to těžké, protože každá obec kope sama za sebe, což chápu, ale město Litovel, středisková obec, má už z podstaty věci nejvíce investičních nákladů. Máme zde školy, polikliniku atd. V místních částech zajišťujeme všechny životní funkce, od odpadů, přes zeleň, technické služby, rozhlas po městskou policii. Náklady jsou to nemalé, jelikož některé obce jsou vzdálené až 12 kilometrů.

Z výsledku dnešního jednání máte jaký pocit?
Problém není zažehnán. Je to o tom, jak dopadne jednání v pracovní skupině, která předloží zastupitelstvu materiál, jenž by měl ukázat možnost financování obcí a novou formu komunikace. Jde o nová pravidla. Uvidíme, zda se dohodneme, nebo ne. Klíčové bude listopadové zastupitelstvo.

Co by znamenalo, kdyby se části osamostatnily? Jsou rozjeté projekty i s dotacemi…
Akcí je rozjetá spousta. Projekty jsou samozřejmě v ohrožení. Dělejte něco, když nevíte, zda manželka, která se chce rozvést, se vrátí. Například sběrný dvůr v Nasobůrkách, na který je 23 milionů korun. Co bude? Jde nám o čas.

Věříte v dohodu?
Určitě najdeme nějaké kompromisní řešení. Ale není možné se nechat až vydírat, jak to na dnešním jednání bylo chvílemi cítit.

Pokud by šli cestou odtržení, o kolik obyvatel by Litovel přišla?
O 2800 obyvatel. Ale samozřejmě je to o referendu, které by muselo proběhnout. Je však jen a pouze na nich, aby si vybrali a město nemůže bránit, pokud se rozhodnout odejít. Za mě by to byla velká škoda a je otázka, co by to do budoucna přineslo městu a nové obci. Občané by si měli uvědomit, že všechno má své plusy a mínusy. Z pohledu Litovle to lze vidět i tak, že město by mělo menší výdaje.

Rekonstrukce stezky od "Tří mostů" až k Lovecké chatě u Horky nad Moravou. Polovina října 2019
Stavba asfaltky k Lovecké chatě finišuje. Takto teď vypadá