Letos v regionu zatím žádný případ listeriózy epidemiologové neregistrují. „Možnost kontaminace potravin listeriemi průběžně sledujeme, navíc hlavní hygienik rozhodl o cílených odběrech rizikových potravin v době od května do konce června,“ uvedla vedoucí oddělení výživy Krajské hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.
Hygienici do včerejška odebrali 24 vzorků různých pomazánek, chlebíčků, salátů a cukrářských výrobků obsahujících tvaroh či jogurt. „Ani v jednom případě jsme nezjistili pozitivní nález listerie, což jsme rádi,“ sdělila hygienička. Na konci loňského roku onemocněl v Česku listeriózou větší počet lidí, což strhlo lavinu kontrol ve výrobnách potravin. V Olomouckém kraji, stejně jako v jiných regionech, jich hygienici kvůli pozitivním nálezům nebezpečné bakterie listerie několik dočasně uzavřeli.
„Jsme rádi, že letošní kontroly v regionu jsou negativní,“ poznamenala spolumajitelka výrobny v Litovli Táňa Hejná. „I my si po loňské zkušenosti uvědomujeme riziko mnohem více. Raději jsme se rozhodli vyhnout některým salátům. Od dodavatele mám sice písemně dobu spotřeby, ale nemám prostě jistotu, že surovina neobsahuje listerii, když ji chci použít do salátu,“ uvedla Hejná.
Vloni onemocněli listeriózou na střední Moravě čtyři lidé. Letos epidemiologové řešili u pacientky ve Fakultní nemocnici v Olomouci jedno podezření, ale to se naštěstí neprokázalo.