Jde o Horácký salát (balení 130 g, datum použitelnosti 20.07.2008), Aspikovou misku (balení 128 g, datum použitelnosti 21.07.2008) a Vlašský salát (balení 150 g, datum použitelnosti 21.07.2008).

„Firmě bylo nařízeno okamžité stažení nevyhovujících výrobků z obchodní sítě a kompletní sanitace provozoven. Spotřebitelům, kteří si výrobky zakoupili, nedoporučujeme jejich konzumaci,“ informovala Alena Hegerová ze SZPI.

Výroba a distribuce lahůdek a salátů byla ve firmě zastavena. „Všechny výrobky, které jsme v maloobchodních prodejnách dohledali, jsme stáhli z prodeje,“ ujistil předseda představenstva ludmírovského družstva Jaromír Menšík. O tom, jak se mohla bakterie v potravinách vyskytnout, nechce spekulovat. „Veškeré suroviny nakupujeme od dodavatelů, ale nekontrolujeme je každý den. Poslali jsme vzorky všech použitých surovin na prošetření a čekáme na výsledky rozborů,“ uvedl Menšík.

Družstvo distribuuje lahůdkářské výrobky na Konicku i do provozoven veřejného stravování. Vzhledem k prázdninám a menšímu počtu strávníků však nedošlo k žádnému velkému rozvozu závadných lahůdek. „Bylo ověřeno, že závadné výrobky nebyly vyexpedovány do jídelny Domova důchodců v Jesenci,“ konstatovala Marie Procházková z Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouci.

„Firma obnoví výrobu až poté, co testy prokážou zdravotní bezpečnost vyráběných potravin,“ uvedla Alena Hegerová z SZPI. To potvrzuje i Menšík: „Provedeme asanaci, očistu provozu a začneme znovu vyrábět.“

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí. „U zdravého člověka by mělo být všechno v pořádku, u nemocných lidí může mít vážnější vliv,“ tvrdí Marie Procházková.

V prostějovské nemocnici nebyl podle jejího tiskového mluvčího Tomáše Želazka zatím žádný pacient s podezřením na nemocnění způsobené bakterií Listeria monocytogenes v roce 2008 hospitali­zován.

To na Olomoucku je výskyt listerie častější. Například v roce 2006 byla kvůli ní zastavena výroba ve tvarůžkárně v Lošticích. Bakterii Listeria monocytogenes našli tento týden inspektoři také při kontrole provozovny firmy Nové lahůdky Sixta z Ostravy –Kunčic. Minulý týden byla pak zjištěna přítomnost listerie v potravinách ve výrobně masných výrobků v Želechovicích, který patří Zemědělskému obchodnímu družstvu vlastníků v Újezdu u Uničova.

Petr Syrovátka