Někteří lidovci o něm mají pochyby, průzkumy totiž ukazují, že by koalice nemusela získat potřebných deset procent pro vstup do sněmovny. Půjdou do voleb oba subjekty zvlášť? Jasněji by mělo být po dnešním setkání celostátního výboru KDU-ČSL.

„Já osobně i nadále podporuji spolupráci se STAN ve formě koalice. Moje sedmiletá zkušenost z vedení KDU-ČSL je, že nás nikdy žádný průzkum nenadhodnotil, a proto průzkumy, které nám dnes dávají pod deset procent, beru s velkou rezervou,“ je optimistický lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka, který žije v Rokytnici u Přerova.

A za koalici se staví i Tomáš Spurný, místostarosta Šumperku za KDU ČSL: „Domnívám se, že jednou rozhodnutí o vytvoření koalice se STAN padlo, a tak by se nemělo měnit, i když je zde určité riziko. Je potřeba umět být odvážný.“

Naproti tomu předseda okresního výboru KDU-ČSL Olomouc a starosta Dubu nad Moravou Ivo Čečman míní, že lidovci by měli z koalice se Starosty vycouvat.

"Ale jen v tom smyslu, že bychom do voleb šli pod značkou KDU-ČSL s podporou Starostů. Kandidátky by se nechali, jak jsou vnitrostranicky schváleny. Kandidáti KDU i Starostů jsou kvalitní," říká Čečman.

Představitelé Starostů preferují formu koaliční spolupráce. Předseda STAN Petr Gazdík dnech posledních dnech několikrát zdůraznil, že předvolební průzkumy nijak nepřeceňuje.

Vznik volební koalice potvrdil na konci května lidovecký sjezd. O formě budoucí spolupráce lidovců a Starostů bude nejpozději jasno v polovině srpna, kdy strany musí podat své kandidátky pro říjnové volby.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU