Lucie Malá bydlí v domě naproti provizorní lávce a říká, že cyklista drncající po mostku ji okamžitě probudí.

„Je to hrozný randál, jako bouřka. I když tudy jdu pěšky, tak ta prkna bouchají,“ posteskla si mladá žena.

Další z místních obyvatel, Zdenka Tkadlečková upozorňuje, že cyklisté přes lávku jezdí, ačkoliv tam je umístěná výzva, aby přes lávku s kolem přešli vedle sebe.

„Je léto a v našich bytech se nedá dýchat, nemůžeme otevřít okna kvůli prašnosti a hluku ze stavby, ale také po ukončení stavebních prací nás obtěžuje velký hluk, když cyklisté přejíždějící na kolech po lávce,“ popsala situaci žena.

Olomoucká radnice proto už chystá dopravní značení, které by mělo cyklisty, jasně upozornit, že na lávce by měli sesednout z kola.

Demolice komínu ve Šternberku
VIDEO: Z areálu společnosti Excalibur Army zmizel obří komín. Takto šel k zemi
Lávka přes trať nedaleko nádraží Olomouc - město na archivním snímku z února 2018 (vlevo) a místo po její demolici 19. června 2018
Místo lávky u bazénu je ve hře podchod. Prostranství doplní zeleň a lavičky

Objeví se značka Zákaz vjezdu cyklistů?

„Lávka, která po dobu rekonstrukce mostu v Komenského ulici zajišťuje spojení obou břehů, slouží nejen chodcům, ale i cyklistům. Ti ovšem musí přes lávku kolo vést, k čemuž je vyzývají i tabule na obou stranách lávky. Mnoho cyklistů to ale nerespektuje, čímž nejen že ohrožují chodce, ale i znepříjemňují hlukem život lidem v blízkém okolí. Přejíždění bicyklů přes prkennou lávku je totiž především ve večerních hodinách slyšet hodně daleko,“ uvedl mluvčí olomoucké radnice Michal Folta a doplnil, že zástupce města tak požádal vedení stavby o vyřešení situace.

Stavba proto následně podá žádost o povolení standardního dopravního značení, kterým by byl na lávku zakázán vjezd cyklistů.

„Jsme přesvědčeni, že standardní dopravní značka bude mít na chování cyklistů větší dopad než pouhá informační cedule na oplocení. Zástupci města také v nejbližších dnech požádají městskou policii, aby situaci na lávce častěji monitorovala,“ doplnil Michal Folta. 

Bourání mostu v Komenského ulici v Olomouci - 19. července 2018
VIDEO: Do mostu u Bristolu se zakously bagry. Podívejte se, jak postupně mizí
Prázdné nádrže v rozáriu v olomouckých Bezručových sadech
V Rozáriu jsou další reklamace. Bazény nejde napustit a chybí stínící plachty