Lidé žijící v lokalitě zatížené dopravou a průjezdem tisíců vozidel denně si dlouhodobě stěžují na hluk.

Situaci by měl alespoň částečně zlepšit tzv. tichý asfalt.

Ten bude na vozovce položený během letošní kompletní rekonstrukce ulice, kdy město opraví také vodovodní a kanalizační síť.

Lampy Philips UrbanStar na Horním náměstí v Olomouci
Horní náměstí zřejmě opět dostane nové lampy. Uvnitř jejich návrh

Až 15 tisíc aut denně

Na velmi špatný stav Erenburgovy ulice zatížené hustou dopravou si tamní obyvatelé stěžují už léta.

Zatímco v minulosti byla silnice určená jen na svoz řepy a auta projížděla minimálně, v posledních letech tam doprava narostla na neúnosnou mez.

„V době, kdy se zavřela Foerstrova ulice pro nákladní dopravu, měla být současně řešena i situace v Erenburgově ulici. Jenže to dopadlo tak, že se všemu nechal volný průběh a těžká auta se přesunula sem. Jezdí tady nákladní auta, zkracují si tu cestu kamiony. Místem projíždí na 15 tisíc vozidel denně. Provoz tady navíc pořád houstne,“ poukázal na neutěšený stav v lokalitě místní občan Rostislav Nepožitek.

Budování základů pro nový most u Bristolu. 25. ledna 2019
U Bristolu už založili nový most. Přes obtíže hlásí jen mírný skluz

Světelná křižovatka nepomohla

Jako člen komise městské části Hejčín roky řešil opakované stížnosti místních obyvatel na hluk z dopravy a neustále rostoucí počet projíždějících vozidel.

„Úředníci z města nám slibovali, že se všechno zlepší díky nové světelné křižovatce. Nezlepšilo se nic. Semafory jsou nakonec vypnuté, protože to po jejich zprovoznění bylo ještě horší. Auta čekala na světlech a při jejich rozjezdu pak hluk v ulici ještě rostl. Pomohlo nám až měření, které tady v minulosti prováděla hygienická stanice. Maximální povolené limity hluku jsou překročeny ve dne i v noci, tím už se radnice zabývat musela. Částečným řešením by prý měl být tzv. tichý asfalt. Primárně však město musí vyřešit odklon nákladní dopravy jinam,“ míní Rostislav Nepožitek.

Z olomouckého Tabulového vrchu zmizí bývalá sovětská kasárna. Na pozemcích plánuje rozvoj Fakultní nemocnice Olomouc. Stav v lednu 2019
Z Tabuláku už mizí bývalá kasárna

Úpravy za 27 milionů

Město se do rekonstrukce frekventované Erenburgovy ulice pustí v letošním roce, zaplatí za ni přes 27 milionů korun.

Počítá se s opravou silnice, chodníků, kanalizační sítě, vodovodu a přípojek.

Povrch vozovky má pokrýt tzv. tichý asfalt, který by měl alespoň částečně snížit hluk z projíždějících vozidel.

„Po rekonstrukci Erenburgovy ulice volají tamní obyvatelé už dlouho, požadavky na rekonstrukci evidujeme asi osm let. Lidé si stěžují i na poklopy kanálů umístěné na silnici. Jezdí po nich auta, hluk pak rezonuje až do domů a obtěžuje jejich obyvatele. Součástí rekonstrukce je vybudování nového přechodu, který byl v minulosti odstraněn. Chceme, aby lidé mohli zase přecházet tam, kde byli zvyklí,“ sdělil investiční náměstek Martin Major.

Plánovanou opravu Erenburgovy ulice vítá také obyvatel Hejčína a člen tamní komise městské části Aleš Vánský.

„Jsme rádi, že se to tady konečně dá do pořádku. U některých domů jsou pořád ještě septiky, které se musejí pravidelně vyvážet, chybí kanalizace. Lidé roky opakovaně chodili na komisi se stížnostmi, řeší se to snad dvacet let. Ze strany města se ale pořád nic nedělo, mnozí místní už pak na to rezignovali,“ poznamenal Aleš Vánský.

Hromada nepořádku v Křelově
Haraburdím zaplnil zahradu a míří k silnici. Obec je na podivína krátká. Zatím
Čekárna u lékaře. Ilustrační foto
Chřipková epidemie na Olomoucku nastupuje. A bude hůř