„Nechceme, aby obec šla do kytek, protože na nic nebude mít a skončí tak, že budeme vypínat veřejné osvětlení a trávu posečeme jednou v roce. Nechceme, aby na Libavé vzniklo ghetto, ale abychom mohli jako samostatné obce slušně fungovat a mladí neodcházeli jinam," uvedli po čtvrtečním jednání s vedením Olomouckého kraje a představiteli ministerstva obrany na Libavé zástupci přípravných výborů jednotlivých osad.

Místní, kteří pracují na vzniku samostatných obcí Město Libavá s místní částí Heroltovice, Luboměř pod Strážnou a začlenění osad pod obce za hranicí armádního prostoru, nemají právníky ani zkušenosti s fungováním samosprávy. Všechno si navíc platí z vlastní kapsy.

Ruce jim svazuje i to, že 90 procent členů přípravných výborů jsou zaměstnanci armády nebo vojenských lesů.

Sítě jsou v nepořádku

„Nemáme všechny potřebné informace, takže zatím ani nemůžeme spočítat provozní náklady budoucí obce. A když se dozvíme, že se počátkem roku převedly nějaké pozemky na vojenské lesy, aniž bychom o tom byli informování, máme obavy, abychom dostatečný majetek dostaly. Také vidíme, v jakém stavu je infrastruktura, především vodovod a kanalizace. Jestliže je armáda nedá do pořádku, nově vzniklá obec na to mít určitě nebude. My však nechceme platit strašné peníze za vodu, která uniká do země z rozbitých vodovodních přípojek po zbouraných domech," vyjádřili obavy lidé z přípravných výborů Města Libavá, Heroltovic a dalších obydlených částí cvičiště.

Co se bude převádět?

Podle předsedy komise pro optimalizaci vojenských újezdů ministerstva obrany Vladimíra Kazatele mohou obyvatelé v tuto chvíli počítat s bezúplatným převodem zastavěných částí a budov a dalších nemovitostí, které armáda a vojenské lesy a statky nepotřebují.

„Takto jsme dali návrh a momentálně se o něm jedná," uvedl.

„Lesy? Podle zákona nemůžeme vydávat lesní a zemědělskou půdu, převádíme pouze to, co armáda uvolňuje k výcviku, a co neslouží k hospodaření vojenských lesů a statků. Vše je otázkou dalšího jednání," sdělil Vladimíra Kazatele s tím, že v případě očisty území a ochrany životního prostředí problémy při jednání nad návrhy nejsou.

Je cítit neochota

Podle místních by se při vyčleňování majetku mělo vycházet z historického majetku, o který obce v roce 1947 přišly. Cítí však neochotu.

„Údajně je to složité a na dlouho. Jenže my rozhodujeme o budoucnosti, s čím budeme hospodařit. Až se osamostatníme, nikdo nám nic nedá," poznamenali členové přípravných výborů.

S přípravnými výbory ve čtvrtek jednalo i vedení Olomouckého kraje. Kraj je podle náměstka hejtmana Pavla Horáka připraven budoucím obcím pomoci.

„Dobrý rozvoj každé obce znamená dobrý rozvoj kraje. Jsme s nimi na jedné lodi a jsme připraveni pomoci při řešení připomínek a podnětů," uvedl.

„Každá obec potřebuje pro svůj rozvoj nezbytné pozemky bezprostředně související s obcí, aby se do budoucna mohla rozvíjet, zabezpečovat základní funkce. Rozumíme jim," dodal s tím, že přípravné výbory se mohou obracet na kraj pro potřebné informace. Ten zpracuje manuál pro vznik samostatných obcí.

Usnadnění startu do neznáma?

Zeštíhlení vojenského prostoru schválila letos v lednu vláda.

„Musíme přizpůsobit počet a velikost vojenských újezdů reálným potřebám armády. Současně vrátíme odpovědnost za správu svých obcí tamním obyvatelům. V neposlední řadě zpřístupníme unikátní místa širší veřejnosti a tam, kde si to příroda zaslouží, budeme prosazovat její zvýšenou ochranu," vysvětlil v lednu ministr obrany Alexandr Vondra.

Na Libavé měsíc nato proběhlo hlasování o tom, jestli místní chtějí vznik samostatných celků nebo se připojit k obcím za hranicí cvičiště. Obce by měly vzniknout v roce 2015. Na obavy místních, aby na Libavé, kde je vysoká nezaměstnanost, postupem času nevznikly sociálně vyloučené lokality, ministr vloni v září reagoval, že vedení resortu si to uvědomuje.

„Jak s krajem, tak s obcemi i v rámci státní správy budeme hledat takové cesty, které by usnadnily obcím start. Jestli formou nějakého speciálního evropského programu nebo jinak, zůstává zatím otevřené. To se týká i majetku, kterého se budeme zbavovat. Je to specifický případ a umíme se k tomu postavit specificky," ujišťoval tehdy ministr obranyna Libavé, která je s 33 tisíci hektary nejrozsáhlejším a nejlidnatějším vojenským výcvikovým prostorem v České republice.