Romantický zimní výlet na hory se dá ještě vylepšit teplým čajem na zahřátí. Otevřená výdejní okénka byla na každém kroku, takže hladem ani žízní nikdo v Jeseníkách netrpěl.

Vstupní brána na Praděd

Parkoviště Hvězda je vstupní branou na Praděd. Každou celou hodinu odtud vyjíždí kyvadlové autobusy na Ovčárnu. V sobotu si mnozí výletníci raději přivstali, aby měli jistotu volného místa na parkovišti i v autobuse.

Horská střediska v Jeseníkách zvládla nápor návštěvníků díky dobré organizaci. Snažili se policisté, obsluha parkovišť  i silničáři.Zdroj: Deník/František Kuba

Až do jedenácti hodin byl na Hvězdě dostatek volných parkovacích míst. Před polednem už to začínalo být napínavé, ale naštěstí se začali vracet z Pradědu ke svým autům první výletníci unavení sáňkováním, běžkováním a turistikou, takže uvolnili parkovací místa opozdilcům, kteří přijížděli strávit pod Pradědem odpoledne.

Pečení makrel v konické Zámecké zahrádce - 16.1. 2021
Mráz? Nevadí. Makrely z grilu lákaly desítky mlsounů i v zimě

Policisty bylo vidět

Tentokrát v Jeseníkách všichni obstáli se ctí. Policisty, kteří usměrňovali dopravu a řešili problémy, bylo vidět po celý den. Nejen na Hvězdě, ale ve všech zimních střediscích Jeseníků návštěvníci potkávali policejní auta a dokonce i policisty na sněžných skútrech mimo silniční síť. Obstála také obsluha parkovišť, která celý den frézovala a odhrnovala sníh. Pochvalu zaslouží hlavně návštěvníci hor, kteří dopravní problémy, zasněžené silnice i situaci na parkovištích řešili s chladnou hlavou.

Snažili se i cestáři, kteří navzdory ranní chumelenici stíhali udržovat silnice sjízdné. Silnice sice byly sjízdné, ale mnohé jen pomalou jízdou a s maximální opatrností.

Na parkovišti Hvězda i ve frontě na autobus na Ovčárnu se potkávali milovníci Jeseníků z Moravskoslezského i Olomouckého Kraje. Vyměňovali si čerstvé zkušenosti z cesty po kluzkých silnicích. Snad každý z nich cestou potkal nějaké to auto uvízlé v závějích nebo v příkopu.

Antigenní testy na koronavirus. Ilustrační foto
Covid v kraji začíná zpomalovat. Na Hané je "klidněji" než na severu

Autobusy jezdily plné

Venku většinou roušky nikdo neřešil, ale při nástupu do autobusů s kapacitou šedesát cestujících si každý bezděky vzpomněl, že epidemiologické riziko PES je pořád ještě na nejhorším pátém stupni. Někteří cestující celou cestu v autobuse raději absolvovali ve stoje, než aby usedli vedle cizího člověka. Přibylo i těch, kteří šli na Ovčárnu pěšky. V plně obsazených autobusech při nejlepší vůli nelze dodržet doporučenou vzdálenost dva metry. Naštěstí cesta autobusem z Hvězdy na Ovčárnu trvá jen patnáct minut, takže při tak krátkém přiblížení je přenos nákazy nepravděpodobný.