„Sklep je plný, ale co se dá dělat. Hrůzu máme z vody, co se valí ze zahrad přímo do domu. Pořád to stoupá a postupuje směrem ke dvoru,“ ukazovala Šárka Růžičková do zahrady mezi stromy.

Ráno byla voda v půlce zahrady. Nyní končila asi metr před dvorem.

„Jak se dostane na dvůr, je za chvíli v pokoji. Potřebuji pytle s pískem,“ loučila se rychle.

V obytné části domu neměl v tu dobu vodu ještě nikdo v ulici, na níž se přes zahrady tlačil rozvodněný živel.

„Ale pořád to stoupe. Mám tam dobytek, prasata. Jsou ve vodě, ale sama je ven ze chléva nedostanu. Čekám na pomoc,“ lomila rukama Anežka Ryšavá.

Morava na Nových Sadech v Olomouci, 15. října 2020 odpoledne
Morava se v Olomouci zastavila, čeká se další vzestup i déšť

Nevypadá to dobře

Zrovna u vrat vyhlížela chlapy a rozebírala pohromu se sousedkou. Takovou nezažily.

„Bude mi devadesát let, ale toto nikdy nebylo. Ani v roce 1997, kdy byla pod vodou skoro celá Morava,“ kroutila hlavou Ludmila Müllerová.

Stařenka od rána hlídala postupující jezero bezpečně ze dvorku. Stála před pytli s pískem, které naskládali do dvora hasiči.

„Jen přes ten písek nakouknu, dál nejdu. Nevypadá to dobře," povzdechla si.

Voda se jí během dopoledne dostala do hospodářských objektů, ale slepice byly ještě v suchu.

„Mám osm slepiček, jsou zatím v bezpečí. Hasiči čerpou vodu, dělají, co můžou. Už to přece musí přestat stoupat,“ doufala seniorka.

Profesionálové i dobrovolní hasiči z Liboše a okolí nasadili několik plovoucích i velkokapacitních čerpadel. Vodu z laguny přečerpávali přes silnici pryč, aby už nepostupovala a nevnikla lidem do domů.

„Stavěla se hráz ze zeminy, před domy se skládají pytle s pískem,“ popisovala dopoledne mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Soutok Moravy s Bečvou 15.10.2020.
Soutok Moravy a Bečvy je jako obří jezero. Podívejte se z výšky

Doufejme, že to bude držet

Odpoledne se však situace zkomplikovala. Voda začala přibývat v místě, kde břeh potoka nevydržel nápor vodní masy.

„Už je tam bagr, couvá tam tatrovka s hlínou, abychom to zasypali. Doufejme, že to bude držet. Nepotřebujeme, aby voda v laguně přibývala! Potřebujeme čerpat a čerpat,“ líčil starosta Liboše Jan David.

Taky přízeň počasí potřebovali v tu dobu v Liboši, aby Morava a Oskava konečně začaly opadat a rozvodněný potok Říči se postupně mohl vracet do původního koryta.

„Neprší, ale Morava zatím neklesá a drží to všechno. Odtok vody odtud je minimální. Dokud neklesne Morava, bude to pořád špatné,“ dodal.

„Ale snad se to už zhoršovat nebude. Kdyby bylo potřeba, máme nachystané další pytle s pískem, písku další fůru. Jsme připraveni,“ ujistil starosta.

Voda z Olešnice zaplavila v noci na čtvrtek 15. října 2020 několik ulic v Brodku u Přerova. Pod vodou se ocitlo asi dvacet domů a hasiči odčerpávali laguny, které se zde vytvořily.
Brodek pod vodou: říčka zaplavila dvě desítky domů