„Při likvidaci munice se k nám nesou příšerné rány, ale hlavně otřesy. Naposledy k takové události došlo zhruba před čtyřmi týdny. To se dokonce ozvali z místní školy, že mají strach, aby se na děti nevysypaly okenní tabule,“ uvedl starosta Potštátu Karel Galas.

Podle jeho slov místní obyvatelé jsou na aktivity, které souvisí s výcvikem ve vojenském újezdu, zvyklí.

Bojí se o své domy

Ovšem při výbuších, které pocházejí z likvidace starých munic, místním dochází trpělivost. „V bezprostřední blízkosti vojenského újedu jsme se naučili žít, ale ty výbuchy nás hodně obtěžují. Vojáci nám sice někdy dávají vědět, že se tam bude něco dít, ale už nás neinformují, jaký dopad to na nás bude mít. Máme obavy, že nám otřesy mohou narušit statiku domů,“ dodal starosta Potštátu.

Jak potvrdila mluvčí ministerstva obrany, výbuchy jsou skutečně způsobeny likvidací vyřazených munic, která probíhá v rámci výcviků pyrotechniků Armády České republiky.

Detonace budou i příští rok

„Kapacita ničených náloží se v lokalitě vojenského prostoru pohybovala okolo poloviny povoleného množství. Intenzita zvukové vlny je ale závislá také na počasí, takže je docela možné, že se detonace bohužel někdy více rozléhají,“ vysvětlila mluvčí Monika Machtová.

Podle ní výcvik pyrotechniků při likvidaci starých munic bude pokračovat i v roce 2008. „Termíny však zatím nebyly stanoveny,“ dodala mluvčí.

Potštátští by uvítali monitorovací měřící stanici, o kterou letos žádali náčelníka generálního štábu Armády ČR Vladimíra Picka. „Ten však tento záměr nepodpořil z důvodu, že by se jednalo o nesystémové řešení vzhledem k dalším obcím dotčeným činností vojenského prostoru na Libavé,“ doplnil Galas.

Na činnost vojáků si už v minulosti stěžovali také obyvatelé žijící v okolí letiště v Bochoři. Terčem kritiky byl hluk, který vydávaly vrtulníky nad jejich domy.

Kvůli tomu sepsali petici. Její iniciátoři se pak šešli se zástupci vrtulníkové základny, aby našli řešení, jak zmírnit dopady z provozu bochořského letiště.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika