Kromě zmenšenin mají návštěvníci možnost prohlédnout si doprovodné výstavy v prostorách Fortu i pevnost samotnou. K vidění bude i vojenská technika či protiletadlové kanóny.

Soutěž o nejhezčí letadlo z období Rakouska-Uherska dostala jméno po nedávno zesnulém výrazném olomouckém modelářovi.

„Tonda Kučera byl vojenský topograf v důchodu. Jako modelář stavěl vojenská letadla se zaměřením na rakousko-uherské letectvo. Když se začala dávat dohromady pevnůstka, přišel s nápadem udělat modely pevností. Vytvořil i model historické Olomouce," připomněl práci kamaráda a kolegy za pořadatele Jiří Prokeš. Modely jsou součástí expozice.

Výstava modelů na Fortu číslo XIII na Nové Ulici - Mezi nimi je i provedení  standardního průzkumného a bombardovacího letounu československé armády Letov konstruktéra Aloise Šmolíka. Jedná se o předválečný stroj, který létal na olomouckém nebi.

Mezi modely najdete i provedení standardního průzkumného a bombardovacího letounu československé armády Letov konstruktéra Aloise Šmolíka. Jedná se o předválečný stroj, který létal na olomouckém nebi. Na snímku s modelem je jeho majitel Robert Roubalík. DENÍK/Jiří Kopáč

K vidění i největší papírová vzducholoď

Patnáctý ročník Morava Open je v sobotu a v neděli otevřen od 9 do 17 hodin. V sobotu mezi 19. a 21. hodinou bude součástí večerního programu i střelba z kanónů.

„Máme tu i napoleonské ležení, výstava je pestrá. Lidé nemusí přijít jen na modely, i když například největší papírová vzducholoď u nás stojí za to," zval Jiří Prokeš.

Zájemci mohou také zamířit na Letecký den na olomouckém letišti, kam je sveze historický autobus.

Vstupné pro dospělé je padesát korun. Děti, důchodci a lidé s průkazem ZTP zaplatí dvacetikorunu.