Obnova mateřinky v Nádražní ulici by měla spočívat v celkové modernizaci a navýšení kapacity.

„V městském rozpočtu se na tuto rozsáhlou akci, včetně základního vybavení, počítá s částkou přes třicet milionů korun," sdělila mluvčí šternberské radnice Irena Černocká a doplnila, že školka dnes má dvě třídy a do budoucna by se měla o jednu zvětšit.

„Rekonstrukce by měla jít do základů. Je to stará vilka, která je předělaná na školku a to s sebou nese všechny neduhy. Malé místnosti, spoustu příček, příkré schody. Jestli nám dotace vyjde a získáme peníze od Ministerstva školství, tak se školka opraví letos, pokud by dotace nevyšla, tak počkáme ještě na další výzvy," řekl starosta.

Rekonstrukce Olomoucké

Další nákladnou akcí letošního roku bude rekonstrukce Olomoucké ulice v úseku od „kostelíčka" po Základní uměleckou školu.

„Jednou z posledních ulic, která nám v centru města zůstává neopravená je ulice Olomoucká. Neměla by to být jen úprava chodníků pro pěší, ale i rekonstrukce silnice, včetně vody, kanalizace i plynu. Počítáme, že rekonstrukce povrchu a silnice se bude pohybovat okolo sedmi milionů korun," uvedl starosta města Stanislav Orság.

V roce 2016 by měla pokračovat také oprava Kulturního domu, kde ještě zbývá opravit střechu nad vstupem, protože do ní zatéká. Dokončí se i úpravy suterénu.

Také na domu dětí a mládeže se město chystá vyměnit střechu, včetně krovů, což představuje investici přibližně za tři miliony korun.

„Samozřejmě nás čeká i spousta malých oprav komunikací pro vozidla a pěší, například oprava chodníku u Mateřské školy Komenského," doplnil starosta s tím, že prostranství kolem této školky bude opatřeno i novým veřejným osvětlením.

Sportoviště na jaře

Stanislav Orság doplnil, že se letos dokončí ještě sportovní hřiště Základní školy náměstí Svobody. Je to jediná škola ve městě, která nemá vlastní sportoviště.

„Měli jsme představu, že se loni v září hřiště otevře, ale museli jsme soutěž dvakrát rušit. Vítězné firmy se nám nepodepsaly smlouvy, nakonec jsme ale firmu přesto vybrali. Hotovo by mělo být na jaře," dodal starosta.

Rozpočet města Šternberka na letošní rok byl schválen ve výši 275 milionů korun, na straně příjmů i výdajů. Daňové příjmy by měly činit 175 milionů a měly by v plné výši pokrýt provozní náklady města.