Zájemci o příjemný zážitek by v následujících týdnech určitě neměli ignorovat palouček před olomouckým S-Klubem. Už tuto neděli na něm zazní hity rockové skupiny Harlej.

V pátek 10. července na stejném místě vystoupí Vypsaná fixa. Do konce srpna se před studentským klubem vystřídají ještě písničkář Tomáš Klus, slovenská skupina Desmod, raper Kapitán Demo nebo populární Chinaski.

V záchranné stanici v Bílé Lhotě-Pateříně pečují o čápata a jejich otce, který přišel o křídlo. Matka s dalšími dvěma mláďaty zůstala na hnízdě. Sama by všechny letošní potomky neuživila, 24. června 2020
Dvě čápata a samce zachránili, další mláďata uhynula po deštích

Pod širým nebem v sobotu zahraje a zazpívá také legendární Arakain. Za partou okolo leadera a zpěváka Honzy Toužimského musí zájemci zamířit na letní parket klubu Jack´s Cowhouse v obci Daskabát. Program doplní kapely Jerem.I, G.O.C. a Jump.

Rockové léto v Července 


Příští víkend se v kouzelném prostředí olomouckého rozária koná akce Vyznání růžím, která mimo jiné nabídne i hudební vystoupení. Někoho potěší sobotní recitál Petry Černocké s kytaristou Jiřím Pracným, jiného třeba nedělní koncert multižánrové kapely Jamr´s, která si dle oficiálního webu zakládá na originalitě a kvalitě repertoáru.

Playlist tvoří převzatá, převážně zahraniční tvorba.

První prázdninový měsíc již tradičně obohatí Rockové léto v obci Červenka poblíž Litovle. Benefiční festival se koná 18. července a nabídne mnohem víc než hudební produkci. Organizátor Vladimír Vařeka láká na degustaci piv z moravských (mini)pivovarů, ohňovou show, soutěže, malování na obličej nebo možnost stanování.

„Bez nároku na honorář vystoupí kapely Ortel, Perseus, Alžběta, Sarkonia, Headfire, Kapriola, Roxor a Hysteria. Stejně jako v minulých letech, výtěžek akce bude směřovat spolku ARCUS – onko centrum, který pomáhá onkologickým pacientům a jejich rodinám z celé republiky,“ uvedl Vařeka. Vstupné lze zakoupit v předprodeji za 300 korun.

Lenka Dusilová v Konviktu 


V ráj rockerů a metalistů se promění i olomoucký areál Korunní pevnůstky, ale až 28. srpna. Unikátní projekt Monster Meeting přivede na jedno pódium hranický Traktor a Dymytry z Prahy. Kapely spojily síly a představily už dva společné songy. Hosty se stanou RCZ – Rammstein Tribute Show, Černá a Forrest Jump.

K zahnání nudy v Olomouci přispěje také iniciativa studentů Univerzity Palackého. Díky projektu Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor vystoupí ve středu 8. července ve Smetanových sadech písničkář Thom Artway, 23. července šestinásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl Lenka Dusilová v Konviktu nebo tamtéž 5. srpna mladá písničkářka Amelie Siba.

Hudební akce se samozřejmě netýkají jen Olomoucka, ale i ostatních okresů. Obyvatelé jižní části regionu se již tuto sobotu mohou těšit na první ze série kulturních podvečerů pod širým nebem, které do Prostějova zavanou známá jména i mladé talenty.

Fakultka investovala do nových chodníků. Na snímku úsek u Psychiatrické kliniky.
Větší komfort a bezpečí. Fakultka se pyšní novými chodníky, za 4 miliony

Na účastníky Léta s hvězdami 4. července čeká trojnásobná dávka energie od kapel Zelenina, Atmo Music a Nebe. Později se vedle obchodního centra Albert ukáže také Argema, Penzistor, Gabriela V.G., Poetika, Minami nebo Kabát revival.

Letní kino Mostkovice mělo 16. července přivítat Michala Davida, stane se tak ale až 4. září. Speciální koncert pro tisíc lidí s názvem Zas bude OK byl odložen kvůli zhoršující se koronavirové situaci na severní Moravě, kde mělo turné odstartovat.

„Původní vstupenky zůstávají v platnosti i na nové termíny jednotlivých koncertů,“ ujistil hitmaker na svém facebookovém profilu.

Aniččin dvůr v Přerově oživí Beer Fest, na němž se v neděli 5. července představí Metallica, Motörhead, AC/DC, Kiss a Status Quo. Známé písničky zazní v podání českých revivalů. Mix žánrů zprostředkuje Kojetínské hudební léto 2020. Program červencové a srpnové akce láká na hudbu pro pamětníky, cimbálovku, rock i písně Karla Gotta či Beatles.

Milovníci country si přijdou na své 30. července v Domu kultury Šumperk. Známé hity i novinky z alba Stíny na střechách zahrají a zazpívají Poutníci, kteří letos slaví půl století své existence. Na stejném místě 9. září potěší fanoušky také písničkář Pokáč či 18. září skupina Laura a její tygři.

SOS festival

Na průřez tvorbou hvězdných Rolling Stones, Beatles, Stevieho Wondera či Erica Claptona v podání ostravského kytaristy Mária Šeparoviče se mohou těšit hudební fanoušci v Jeseníku.

Rocková klasika zazní 31. července v zahradě jesenické Katovny. Tečku za letními měsíci udělá 20. září houslový virtuóz světového renomé Pavel Šporcl. Šmitec i své hbité prsty roztancuje po strunách v kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní.

V nezvyklém složení objede Olomoucký kraj legendární Olympic. Stálici české hudební scény během pandemie z osobních důvodů opustil dlouholetý člen.

Ilustrační foto
Společnost z Uničova zaplatí 330 tisíc za znečišťování ovzduší i lživá hlášení

Klávesáka Jiřího Valentu nahradil Pavel Březina. Jak to nové sestavě šlape, se mohou fanoušci přesvědčit třeba 14. srpna v areálu Státního hradu Šternberk, kde kromě Olympicu zahraje také O5 a Radeček. Petr Janda a spol se do regionu vrátí na podzim v rámci své tour. Nesmrtelné hity zazní 18. září v Mohelnici, o den později v Prostějově, 8. října v Litovli a 25. listopadu v Jeseníku.

Majitelé vstupenek na zrušené festivaly o peníze nepřijdou

Bohužel, hojně navštěvované festivaly musely být pro letošek zrušeny kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Například na Olomoucku nelze počítat s Hrady CZ v Bouzově. Majitelé dříve zakoupených vstupenek ale o své peníze nepřijdou.

„Vstupenky budou platit na příští ročník festivalu. Budeme se snažit, aby hudební program zůstal co nejpodobnější letošním plánům,“ oznámili za realizační tým Michal Šesták a Viktor Souček.

Termíny Hradů CZ mají být známy na podzim. Pokud by majiteli vstupenky nevyhovovalo nové datum akce na jím vybraném hradu, může si lístek vyměnit za jiný, případně ho vrátit nebo požádat o vydání poukazu na kulturní akci v hodnotě uhrazeného vstupného.

Šumvald 14 dní po přívalových povodních
Zaneřáděné studny v Šumvaldu? Voda z cisteren je jedinou volbou

Zrušený je také 17. ročník Šternberského kopce. „Pokud jste nakoupili vstupenky v předprodeji, můžete si je ponechat na příští rok nebo nás kontaktujte na info@arks-plus.com kvůli vrácení peněz,“ vzkazují pořadatelé.

Neuskuteční se ani oblíbený Létofest na parkovišti u Šantovky. I v tomto případě zůstávají vstupenky platné pro následující ročník festivalu. Všechny ovšem musí být vyměněny za nové! Jak toho docílit, se zájemci dozví na webu nebo Facebooku akce, kde jsou zveřejněny i další možnosti.

„Místo velkého festivalu připravujeme dva večerní koncerty na Korunní pevnůstce v Olomouci. Podrobnosti zveřejníme později,“ prozradila mluvčí Létofestu Zuzana Valová.