Přestavba areálu kina, která je součástí projektu města Olomoucký hrad, začne na podzim.

Do té doby se provozovatel Jan Urban pokusí místo oživit. Mimo jiné se tak na „letňák" po letech zase vrátí filmy.

„Máme s městem smlouvu na dobu neurčitou s tím, že nám předběžně sdělili, že v červnu by byla konečná. Ale pořád jednáme a počítám s tím, že nás tam kvůli programu nechají do konce prázdnin. Chystáme toho hodně," řekl provozní areálu a začal vypočítávat: obnovená promítání, dětský den, přehlídka pivovarů, festival deskových a stolních her, koncerty.

Letní kino by mělo po několika letech ožít prvního května, do té doby je třeba dát areál po zimě do pořádku a seřídit promítací techniku.

„Abychom mohli promítat, musíme mít schválenou revizi od kinotechnika. Do konce března máme v plánu natřít plátno, pospravovat sedačky a vyčistit celý prostor od listí," zmínil nejbližší práce Urban.

Letní kino v Olomouci

Letní kino v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Promítání za dvacku

Z programu by chtěl do června stihnout co nejvíc a to bez ohledu na to, že u kraje ani na radnici neuspěl s žádostmi o peníze, dohromady s třemi sty tisíci korun.

„Akce se ovšem uskuteční stejně, jen v menším měřítku. Původně jsme totiž chtěli obsáhnout celý Olomoucký kraj. I tak myslím, že se lidé mají na co těšit," přiblížil záměr.

Venkovní posezení i amfiteátr jsou pro Jana Urbana srdeční záležitost a chce se proto s prostourem rozloučit spolu s ostatními. Vstupné nasadí nízké, pokrýt chce jen náklady.

„Příklad: na promítání plánujeme dvacet třicet korun za lístek. Teď už to mám přes rok a rozhodl jsem se, že když už je to poslední sezona, ať je to krásné rozloučení. Když ne, tak to třeba bude začátek něčeho nového," dodal, že v budoucnu by se rád o zajišťování programu ucházel.

Smlouvu už město prodlužuje delší dobu a to podle toho, jak se vyvíjí projekt Olomouckého hradu, který chce propojit Dómské návrší s parkem přiléhajícím k ulici Dobrovského pod letním kinem.

„Jsme domluveni na operativních krocích. Chceme, aby provoz v letním kině probíhal až do začátku stavby, protože kdybychom smlouvu vypověděli, a pak se tam třeba polovinu prázdnin nic nedělo, k ničemu by to nepřispělo," sdělil náměstek primátora Jan Holpuch s tím, že plenérové filmové projekce město zamýšlí i po přestavbě.

Proměna areálu pod dómem svatého Václava

Stavební práce začnou po prázdninách

Radnice má projekt zpracovaný až do stavebního povolení a nyní čeká na zjištění, jak by kácení některých stromů dopadlo na netopýry a hmyz. Výsledky bude mít odbor životního prostředí pravděpodobně v červenci.

„Pokud vše proběhne podle harmonogramu, měl by být asi za dva měsíce zahájen archeologický průzkum na farní zahradě u ulice Mlčochova a v okolí Brány Všech svatých. Na podzim se rozběhnou stavební práce – demolice hlediště i jeviště letního kina, výstavba budovy letního občerstvení a zázemí pro turisty a vystupující," uvedl další náměstek Ladislav Šnevajs.

Změn dozná i Dům zvoníků na rohu Václavského náměstí a ulice Dómská, kde vznikne nové informační centrum pro turisty a místo pro průvodce.

V parku mezi restaurací Podkova a křižovatkou ulic Dlouhá a Dobrovského mají vzniknout parkovací stání pro turistické autobusy. Návštěvníci města odtud budou vyrážet na prohlídky.

O tom, kdo se prací ujme, rozhodnou radní příští týden.

Podle odhadů může proměna okolí olomouckého hradu stát asi sto milionů korun, z evropských peněz nedávno získala radnice sedmdesát milionů korun.