Hlavní expozice v pavilonu A tentokrát ponese název Zahrada za zdí. Návštěvníkům nabídne pohled do tajemných zákoutí a dvorků, procházku městskou zahrádkou a spoustu inspirace pro založení vlastní zelené oázy ve městě či na venkově.

Ilustrační obrázky, hudba a neformální vyjadřování. To podle něj na děti platí.
Farář z Moravy točí pro děti videokázání na YouTube. A slaví s nimi úspěchy

„Poukáže na potenciál městských prostorů, vnitrobloků, dvorků nebo stavebních proluk. Tato místa mohou nabídnout relaxaci a oddech a sloužit jako školní zahrada, sportoviště nebo být místem pro setkávání a budování komunity,“ vysvětlila autorka expozice Marie Doleželová.

Floristická show

V hlavním pavilonu bude k vidění také expozice České dědictví UNESCO, která představuje Sloup Nejsvětější Trojice a dalších 13 tuzemských památek zapsaných na seznam světového dědictví.

Nebudou chybět ani nápady a inspirace pro sezonní výzdobu balkonů a teras. V rámci floristických show se představí přední čeští floristé - Klára Franc Vavříková, Pavlína Švecová, Zdeněk Kupilík nebo Arnošt Jílek.

Letní Flora Olomouc láká na krásu květin vrcholícího léta a nabízí inspiraci na založení zelených oáz ve městech i na venkově.Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc

Pořadatelé lákají také na zajímavé přednášky, například o jedlých květech a jejich pěstování v truhlících či vyvýšených záhonech nebo o vertikálních zahradách a popínavých rostlinách, které jsou soudobým trendem zahradní architektury.

Odborníci budou přednášet také o chorobách a škůdcích okrasných a užitkových rostlin a možnostech biologické ochrany ovocných a okrasných dřevin. Bohatý je rovněž kulturní program, který zahrnuje koncerty žešťového kvinteta Moravské filharmonie Olomouc, vystoupení cimbálové muziky a kapel Oakland & Binder, FANTAJM nebo AKVAREL.

Po křídly múz

V historické oranžerii bude probíhat výstava uměleckých děl členů Unie výtvarných umělců Olomoucka nazvaná Pod křídly múz. V pavilonu H se malí i velcí návštěvníci mohou těšit na výzkumnou laboratoř rostlin, workshopy, odborné poradny a projekce filmů o rostlinách a přírodě.

Dětem bude vyhrazena speciální zóna na letní scéně u rybníčku, kde je připravený zábavný program se stavebnicí Lego, korálkování a workshop zaměřený na pískování. Opět bude k dispozici odpočinková zóna Zaparkuj, pouliční umění a další volnočasové aktivity. Prostřednictvím Zahradnických trhů nabídne bohatý sortiment rostlin a zahrádkářských potřeb více než stovka prodejců.

Přísná opatření

Průběh výstavy a všech doprovodných akcí budou doprovázet hygienická opatření pro zajištění bezpečnosti návštěvníků, vystavovatelů a prodejců.

„Dbáme na aktuální hygienická a epidemiologická opatření a veškeré kroky konzultujeme s krajskou hygienickou stanicí,“ ujistila ředitelka výstaviště Flora Eva Fuglíčková. Pro všechny je zajištěno dostatečné množství dezinfekčních prostředků. Expozice a stánky budou rozmístěny tak, aby byly dodrženy předepsané rozestupy.

Ilustrační foto
Daň z nemovitosti se v Olomouci zatím nezvýší, město bude hledat provozní úspory

Do pavilonu A bude naráz umožněn vstup maximálně pěti stovkám lidí, v menších pavilonech má být kapacita snížena na sto osob.

„Do vnitřních prostor budou lidé vstupovat s rouškou, ty bude možné na místě také zakoupit. Regulace návštěvníků v pavilonu A bude probíhat prostřednictvím kamer. Restaurační zařízení, gastro zóna a toalety budou soustavně dezinfikovány. Počítáme rovněž s častým větráním pavilonů,“ popsala ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Letní Flora Olomouc 2020

- od čtvrtka 20. do neděle 23. srpna

- čtvrtek až sobota – 9 až 18 hodin

- neděle od 9 do 17 hodin

- akce probíhá ve Smetanových sadech, pavilonech A, E, G, H, exteriérech a oranžerii

- průchodky parkem – průchod parkem umožněn na všech vstupech s vratnou průchodkou v ceně 200 korun, průchodka platí 15 minut v době od 7 do 17.30 hodin

- elektronické vstupenky budou odbavovány u pokladny pavilonu A a u pokladny v Polské ulici

- vstupenku je možné platit nově platit kartou u všech pokladech v areálu kromě pokladny za pavilonem H

Zvýhodněné vstupné on-line

- plné vstupné - 140 korun

- děti od 6 do 15 let – 70 korun

- rodinné vstupné – 280 korun

- studenti, senioři nad 65 let – 90 korun (doprovod zdarma)

- držitelé průkazů ZTP a ZTP/P – 70 korun

Vstupné na místě

- plné vstupné - 160 korun

- děti od 6 do 15 let – 70 korun

- rodinné vstupné – 320 korun

- studenti, senioři nad 65 let – 110 korun

- držitelé průkazů ZTP a ZTP/P – 70 korun (doprovod zdarma)