V dopoledním bloku byla připravena vystoupení pro děti i dospělé. Divácky atraktivní byla ukázka činnosti příslušníků Policie ČR a profesionálních hasičů. Prostor dostali také modeláři s ukázkami velkých modelů letadel, včetně modelů letadel z I. světové války, copter a vrtulníků.

„Chodíme sem každý rok, je to hezká akce, takové zpestření pro děti i rodiče," uvedla Sandra Papučíková Olomouce, která na Letecký den přišla s rodinou.

V jednu hodinu po poledni pak začal vlastní letecký program, který potrvá až do odpoledne. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky akrobacie motorových letadel i kluzáků, na představení leteckých soubojů či seskoky parašutistů.

„Zájemci se samozřejmě mohou seznámit s vystavenými letadly, kterými disponují Hanácký letecký klub a Hanácký aeroklub na letišti v Olomouci – Neředíme," řekl mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta s tím, že díky dobré spolupráci s Armádou ČR se na letišti objeví také zástupci moderní vojenské techniky, například lehké vojenské vozidlo Iveco LMV či armádní Land Rover Defender 130 Kajman.

„Efektním prvkem bude nepochybně průlet hotovostní dvojice bojových letounů JAS-39 Gripen, které na nebe nad Olomoucí dorazí ze základny vojenského taktického letectva v Čáslavi," pozval ještě mluvčí.

Letecký den se na letišti v Neředíně potrvá až do půl páté.

Dopravní podnik města Olomouce posiluje v sobotu 27. srpna všechny kurzy linky č. 7 a v době od přibližně 10 hodin do asi 17. 45 hodin i linku č. 2. Vstup na akci je zdarma.