„Mládě se narodilo 4. března, jeho pohlaví prozatím neznáme. Prospívá, pevně se drží své matky a pozoruje svět kolem sebe,” líčila zooložka Jitka Vokurková.

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990 až 1993. Na svou slávu si však museli oblíbenci mnoha návštěvníků počkat až do roku 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. „Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se narodilo celkem 38 mláďat,“ informovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Tomáš Juřík nastupuje jako šéfkuchař do Bistra Helen v Galerii Šantovka
Olomoucké gastro má další hvězdu. Do Helen zamířil kuchař z La Finestry

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě. „Většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy,“ poukázala mluvčí zoo.

Lemur kata se pohybuje převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se hlavně lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po dvou týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca pět měsíců.

„Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami,“ vysvětlila „rituál“ mluvčí olomoucké zoo.

Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) uvádí v rámci chovu v 212 zoo 2189 jedinců. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.