Na jeho dršťkové polévce si přitom pochutnávaly generace Olomoučanů – navařil deset tisíc porcí měsíčně.

Podle zkušeného obchodníka nadešel čas a protože není, komu by předal pohostinské žezlo, v březnu jídelna skončí.

Na vlastníkovi domu číslo 7 bude, komu nebytové prostory po chystané rekonstrukci pronajme.

„To myslíte vážně? Jezdím sem přes třicet let. Teď méně, ale když jsem chodila do práce, byla jsem u Martináska každý týden,“ reagovala paní Marta ze Samotišek.

„Chlapi sem chodí na dršťkovou, která je vyhlášená! Škoda. Takových jídelen s klasickými českými jídly není v Olomouci moc,“ hodnotila seniorka nad oblíbeným vlašským salátem.

Ilustrační foto
Na dálnici u Olomouce našli mrtvého člověka
Autobus KIDSOK v nové bílé úpravě a s novým číslem linky
Lepší jízdní řády už v lednu, slibuje kraj po průšvihu s autobusy

McDonald's neuspěl, česká klasika ano

Pavel Martinásek, kterému je letos 66 let, se rozhodl tradici ukončil.

V provozovně tehdejšího státního podniku Pramen začínal v roce 1972 jako zástupce vedoucího a až na čtyřletou pauzu působil v podniku s jídelnou a prodejnou do roku 1989.

Když rodina Gregorova, která dostala dům zpět v restituci, hledala, komu prostory pronajmout, rozhodla se pro Pavla Martináska - zájemců byly tři desítky, včetně řetězce McDonald's.

Za pár měsíců pozvedl lidovou jídelnu, kterou ze stylového podniku, kam před únorem 1948 chodila i olomoucká smetánka, udělal komunistický režim.

Pět dokola se opakujících jídel rozšířil, nabídl kvalitní studenou kuchyni.

Na českou klasiku však nedal dopustit, ač kritici mu vytýkali, že s tak konzervativním přístupem nové zákazníky nezíská.

„Zkoušeli jsme novinky, ale pokusy jsem uzavřel s tím, že vepřová se zelím, svíčková a hlavně dršťková je přesně to, co od nás lidé očekávají a proč k nám chodí,“ vysvětlil Martinásek.

Freskami zdobený slavnostní sál na ZŠ Komenium v centru Olomouce
Unikátní freskový sál na ZŠ Komenium už tělocvičnou nebude

Dršťkovka byla tahák

V bufetu denně uvařili až 800 obědů, Centrum v nejlepších letech dávalo práci až 55 lidem. Lidová gastronomie podle něj 26 let Centrum táhla a tržby dolů nepadaly. Tahákem byla po celé roky poctivá dršťková polévka.

„Měsíčně jsme udělali 10 tisíc polévek – krát 12 a krát 46 let, to je neuvěřitelné množství,“ počítal Pavel Martinásek.

Než se podnikatel rozhodl, že letos v březnu ukončí provoz jídelny na Horním náměstí, zrušil potraviny v přední části provozovny na Horním náměstí, kde je dnes značková prodejna Olomouckých tvarůžků.

Aktivity zredukoval o provozovnu v ulici 1.máje.

Samotnou jídelnu chtěl dokonce uzavřít už před třemi lety, ale nakonec se rozhodl pokračovat.

Obchodní centrum Šantovka v Olomouci - na ploše za potokem (na snímku vlevo dole) má vyrůst nákupní Galerie 2
Šantovka se rozroste na druhý břeh, přibude obchoďák Galerie 2

Tlak narůstá, nadešel čas

„Je mi o tři roky více a už to stačilo. Syn se rozhodl, že v mých šlépějích zde pokračovat nebude. Prostory se nyní budou zhruba 1,5 roku opravovat a poté pan majitel uvidí, komu je pronajme,“ dodal.

Důvodem, proč Centrum skončí, je podle Martináska více.

„Nejsou lidé, řada z nich jde se mnou roky a už taky chtějí trochu více klidu. Administrativa obrovsky narostla, stejně tak kontrolní činnost ze strany státních orgánů. Tlak na podnikatele v Česku narůstá. Jsou potřeba investice do rozvodů elektřiny, vody a plynu. Je mi to líto, je to má srdeční záležitost, ale zkrátka nadešel čas,“ uzavřel Martinásek.

Bufet Centrum na Horním  náměstí v roce 2010
Bufet Centrum: před 270 lety vinárna, pak hostinec s kominíky