Radní před sebou měli možnost buď nechat lávku mezi ulicemi Dobrovského a Dlouhá snést, nebo opravit.

„Vzhledem k podnětům místní komise a blízkých škol i s ohledem na to, že dnes je nutné využít vedlejší úzký chodník, jehož špice vede až do křižovatky, radní jednoznačně upřednostnili opravu," představil úterní rozhodnutí primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Chodník na mostě přes Mlýnský potok navíc není dost široký, aby se na něm mohli lidé bezpečně vyhnout.

Lávka u rušné křižovatky je zavřená už pět let.

„Její aktuální stav je třeba řešit také z toho důvodu, že zábrany a zákazové tabulky, které mají lidem zabránit na lávku vstupovat, pravidelně ničí vandalové. Životnost lávky by se měla opravou prodloužit až o pětadvacet let," dodal primátor.

Křižovatka ulic Dobrovského a Dlouhá

Kruháč nejdřív za deset let

Město chce do budoucna křižovatku změnit na kruhový objezd, silnice II. třídy však patří Olomouckému kraji. Ten má ale nyní jiné priority.

„Nakládání s lávkou jsme s krajem konzultovali, výstavbu kruhové křižovatky předpokládá až po skončení protipovodňových opatření. To znamená, že lávka bude zapotřebí ještě dlouho, protože dříve než za deset patnáct let to nebude," přiblížil Antonín Staněk.

Náklady, které půjdou z městského rozpočtu, jsou odhadovány na 1,3 až 1,6 milionu korun.

„Plně se vrátí a vyplatí, protože přestavba křižovatky bude až za dlouho. Dá se předpokládat, že lávka by měla být plně funkční v příštím roce," uvedl primátor.

Při opravách se počítá s opevněním svahu koryta pod lávkou, sanací spodní stavby a výměně nosné konstrukce.

Zároveň se vymění i dřevěný kryt chodníku přes lávku a opraveno bude i zábradlí.