K pádu laviny došlo kolem 13. hodiny. Na místě se v tu dobu pohybovali tři skialpinisté, jednoho valící se masa sněhu zasypala. Ostatním se podařilo jej ze závalu vyprostit.

Záchranáři mladého muže našli v bezvědomí, na místo byl povolán i vrtulník. I přes okamžitou snahu o resuscitaci však lékař letecké záchranky musel konstatovat smrt.

Podle policie je zemřelým muž ročníku narození 1989. 

Horská služba se na místo dostala ze stanice Karlov a Ovčárna během dvaceti minut.

„Zavalený se na místě pohyboval s kamarády. Těm se ho podařilo ještě před naším příjezdem lokalizovat a vyhrabat. Mladík byl ale v bezvědomí a nedýchal, takže jsme okamžitě přikročili k pokusům obnovit životní funkce,“ popsal Ondřej Škovránek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

K nehodě zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy a zároveň i sanitka záchranky - ta však neměla šanci se na místo dostat.

„Vrtulník ovšem klesl a v nízké výšce nad svahem vysadil přímo u nás lékaře. Ten si bezvládného skialpinistu převzal a pokračoval v resuscitaci. Všechny pokusy se ale ukázaly jako marné a lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ přiblížil další zasahují horský záchranář Jiří Hejtmánek.

Horská služba neuvedla, jak došlo k uvolnění laviny. Nevylučuje ale, že ji mohla strhnout i malá skupina lidí.

„V Jeseníkách nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, ovšem dnes přes den naši specialisté naměřili hodnoty, které jsou blíž stupni 3. To znamená, že pravděpodobnost samovolného pádu, nebo skluzu vlivem klimatických okolností je větší. I menší vrstvu sněhu na lavinových svazích ovšem za takových okolností může strhnout i malá skupinka turistů, nebo lyžařů,“ komentoval dnešní tragickou událost Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Pohyb v lavinových katastrech, zejména na lyžích, je ovšem při druhém stupni zakázaný.

„Všechna tato místo místa jsou mimo značené cesty a nikdo na nich nemá co dělat. Je to nesmírně riskantní. Předem varuji návštěvníky hor, aby se v následujících dnech nepokoušeli podívat na místo nehody. Riskují ohrožení zdraví, a jak se dnes ukázalo, i života,“ důrazně apeloval na návštěvníky Jeseníků náčelník Kaller.

Skibus mířící na Červenohorské sedlo, leden 2021. Ilustrační sedlo
Reakce na nával v Jeseníkách: o víkendu pojedou posilové autobusy a vlaky

V Jeseníkách v pátek panovala extrémně silná mlha s viditelností do deseti metrů. Lavinový stupeň zvýšila jesenická horská služba dnes s ohledem na sněžení, během týdne napadlo až 20 centimetrů nového sněhu.

Na Ovčárně leží 70 centimetrů sněhu a stále sněží, v lavinových katastrech je sněhu ještě víc.

Riskantní místo

Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. Všechny lavinové katastry v Jeseníkách ale vedou mimo značené turistické cesty.

"Celý Velký Kotel je lavinový katastr, tam nemají skialpinisté co dělat. Pokud se někdo vydá sjíždět třeba na jižní, centrální žlab, má opravdu zaděláno na problém, když jsou takové podmínky, jako jsou teď," doplnil náčelník jesenické horské služby.

Naposled se velká lavina o délce 300 až 400 metrů se v lavinovém katastru ve Velkém Kotli uvolnila předloni v polovině ledna. Podle horské služby to byla za posledních 20 let největší lavina v Jeseníkách. Nikoho však neohrozila.

Na konci ledna 2010 zavalila lavina ve Velkém Kotli pětatřicetiletého skialpinistu. Muž měl sice u sebe zapnutý lavinový vyhledávač, podlehl však mnohočetným zraněním. V roce 2009 zemřel ve stejné lokalitě osmnáctiletý snowboardista.

V oblasti Velkého Kotle ohrozila lidské životy lavina i v prosinci 2007, když zavalila tři lyžaře. Dva z nich přežili téměř bez zranění, třetí utrpěl poranění břicha.

V Jeseníkách se v současné době pohybuje velké množství skialpinistů, velký zájem potvrzují i půjčovny tohoto lyžařského vybavení. Podle nich je zájem v porovnání s předchozími lety enormní.