Na Štítecku evakuovali dva dětské tábory, v Zábřehu pročišťovali koryto místního potoka.

Bouřka v odpoledních hodinách také zbrzdila provoz vlaků na hlavní trati mezi Olomoucí a Prahou.

V neděli v podvečerních hodinách profesionální hasiči ze Zábřehu a Šumperku asistovali mezi Hoštejnem a Drozdovskou pilou při evakuaci dvou dětských táborů.

Vydatný déšť zvedl hladinu místního toku a voda poškodila most.

„Z důvodu bezpečnosti jsme přesunuli do náhradního ubytování zajištěném starostou obce pětaosmdesát dětí. Vše se obešlo bez zranění," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Popadané větve na R35

Z rychlostní komunikace R 35 z Mohelnice do Olomouce uklízeli hasiči několik větších větví.

U Štítů voda vnikla do jednoho z domů. V Zábřehu dvě dobrovolné jednotky pročišťovaly od naplavenin po rychlém vzestupu hladiny místní potok.

Silné bouřky se v okrese Šumperk začaly objevovat v neděli před polednem. Jako první postihly Štítecko. Později se rozšířily také na Zábřežsko a Šumpersko.

V Hoštejně od 11. do 18. hodiny napršelo podle měření meteorologů bezmála sedmdesát litrů vody na metr čtvereční. Hladina řeky Březné za tuto dobu v obci stoupla o metr a překročila druhý stupeň povodňové aktivity.

Velká zpoždění vlaků

Bouřky působily problémy také na železnici. Velká zpoždění nabraly odpoledne vlaky na hlavní trati mezi Olomoucí a Prahou.

O čtvrt na dvě odpoledne poškodila bouřka drážní zabezpečovací zařízení Zábřehu. O půl čtvrté vlaky místem již znovu jezdily.

Větší problémy způsobila bouřka o hodinu později u České Třebové. I zde poškodily přírodní živly železniční zabezpečovací zařízení.

Zpozdila se kvůli tomu řada dálkových vlaků na páteřní trase mezi Moravou a Čechami. Některé spoje nabíraly až stominutová zpoždění.