Zemědělci si zoufali. Všechny porosty strádaly, a když seli sóju, traktory na vyprahlém poli mizely v prachu. Déšť podle nich přišel na poslední chvíli. Stejně tak ochlazení, díky kterému se voda, která napršela, méně odpařuje, takže může prosáknout do větší hloubky.

V Olomouckém kraji spadlo v dubnu 8 milimetrů srážek, což je pouhých 18 procent třicetiletého normálu.

„Jednalo se o srážkově mimořádně podnormální měsíc,“ hodnotila Veronika Šustková z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V období od roku 1961 jde o druhý nejnižší dubnový úhrn srážek v Olomouckém kraji - nejnižší byl v roce 2007, kdy spadlo v kraji v průměru 5 milimetrů.

„Nejnižší měsíční srážkový úhrn jsme zaznamenali na stanicích Paseka, 0,9 mm, Oskava, 1,3 mm, a Kralice na Hané, 1,7 mm,“ informovala Šustková.

Nový vrt v Drahanovicích, který pomůže v boji s nedostatkem pitné vody. (2.května 2020)
První obce na Olomoucku omezily odběr pitné vody kvůli suchu

Podle agronoma pasecké zemědělské společnosti Ondřeje Přidala bylo od konce března do poloviny května abnormální sucho.

„Poslední dny značně foukalo, což v kombinaci s vysokou teplotou způsobovalo mimořádné vysušování půdy. Vidět je to na všech porostech. Problém je plošný. Například řepa vzešla z 60 až 70 procent a porosty vypadají tak, že místy jsme na čtyřech pravých listech, do toho jsou rostliny se dvěma děložními lístky. Takový rok nepamatuji,“ popisoval.

Naposledy zemědělci seli sóju, kterou pěstují na 160 hektarech. V suchých letech, kdy vojtěšky kvůli suchu nenarostou, stejně jako tráva na loukách, tvoří sója spolu s čirokem krmivou základnu pro dobytek. Jenže aby sója vydala nad dvě tuny z hektaru, potřebuje ve správný čas správné množství vody.

„Když jsme ji seli, půda byla vysušená, traktor nebylo vidět v oblaku prachu,“ popisoval agronom.

Legendární třešňová alej podél silnice z Mostkovic na Ohrozim - začátek května 2020
Třešňová alej na "Hitlerově dálnici" umírá. Stářím i suchem, co bude dál?

Studený máj, v stodole ráj?

Vláha a ochlazení v těchto dnech přišly podle zemědělců na poslední chvíli. Doufají, že květnové počasí stvrdí pravdivost pranostiky: „studený máj, v stodole ráj“. „Za vodu, která nyní padá, jsme velice rádi. Bohužel přišla pozdě a je jí málo. Uvidíme, kolik srážek nakonec v květnu spadne a co se podaří zachránit,“ hodnotil.

V tomto týdnu by mohlo napršet až 20 milimetrů. Pršet by mělo ve čtvrtek i v pátek.

Na sobotu už meteorologové v Olomouckém kraji předpovídají polojasno až oblačno a přeháňky ojediněle. Díky ochlazení se však voda, která spadla, méně odpařuje a může prosakovat do větší hloubky.

V květnu podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ naprší nejvíce právě v tomto týdnu, který má být srážkově nadprůměrný.

Další týdny budou podle celostátní předpovědi ČHMÚ spíše srážkově průměrné.

Jarní práce na poli mezi Přerovem a Lipníkem. Duben 2020
Suchý duben. V Moravě teče jen třetina průměru, práší se z polí