Zkoušku zájemci složí u autorizované osoby. Ke zkoušce se může přihlásit jak člověk, který třeba v oboru výroby perníků pracuje deset let, tak i ten, kdo perníky dělá dva roky. „Délka praxe není podmínkou pro přístup ke zkoušce. Pro složení zkoušky k ověření a uznání dílčí kvalifikace jsou podstatné jen dovednosti a znalosti, které uchazeč ovládá a které prokáže v průběhu zkoušky,“ uvedl Ondřej Gabriel z ministerstva. Je schváleno prvních sedmatřicet dílčích kvalifikací pro gastronomii, hotelnictví a potravinářství. Celkem je ale zhruba na tři sta dílčích kvalifikací z oblasti výroby, řemesel a služeb, které budou postupně schvalovány.

„Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání je záležitost, která je v Evropské unii běžná delší dobu. Člověk, který se během života něco perfektně naučil, ale nemá k tomu příslušný výuční list nebo osvědčení, teď nemusí studovat dálkově dalších několik let, ale stačí, když přijde před odbornou komisi a tam složí dílčí zkoušku,“ uvedl vedoucí odboru školství Krajského úřadu Olomouckého kraje Miroslav Gajdůšek.

Každý obor se skládá z takzvaných dílčích kvalifikací. Za složení dílčí zkoušky zájemce dostane osvědčení, které má celorepublikovou platnost. Lidé, kteří budou chtít dostat výuční list, musí však nejprve složit všechny dílčí zkoušky, které tvoří kvalifikaci úplnou. Teprve pak se mohou přihlásit na některém učilišti k závěrečným zkouškám.

Podle Miroslava Kadlece z Národního ústavu odborného vzdělávání bude o novinku zájem. „Nebude to lavina, ale dovedu si představit, že by zájem mohl být, a dokonce by i měl být, zejména v oblasti nižších kvalifikací. Týká se to lidí s nedostatečnou kvalifikací. Není jich mnoho, ale jsou tací a pro ně by to mohla být nová cesta k dosažení vyšší kvalifikace a lepšímu uplatnění na trhu práce,“ uvedl.

Zájemce zaplatí za certifikát v průměru asi dva až tři tisíce korun, v ceně zkoušky jsou pomůcky i suroviny.