„Všechna mláďata se narodila koncem května, takže mají kolem měsíce. Jsou to dvoje dvojčata a jedno mládě je samo. Vzhledem k tomu, že jsou v přírodě ohroženým druhem, jsme rádi, že máme takovýto přírůstek,“ řekla mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Kozy šrouborohé chová olomoucká zoologická zahrada od roku 1990 a za tu dobu se zde podařilo odchovat 55 mláďat. Původní stádo tvořili dva samci a dvě samice. Dnes zde žijí tři samci, pět samic a s nimi letos i pět mláďat. „Zajímavé jsou svými krásnými rohy. Jiné kozy mají rohy trojhranné a spíše vroubkované. Tento druh koz je má krásně šroubovité,“ uvedla Labská.

Tato zvířata žijí v přírodě v řídce zalesněných horách západního Himálaje v nadmořské výšce 600 až 3600 metrů. Aktivní jsou brzy zrána a pozdě odpoledne.Během jara a léta se pasou. Na podzim a v zimě spásají výhonky a pupeny listů. Jsou schopné se postavit na zadní nohy, aby dosáhly na vysokou vegetaci.