Zákazníci „nemoc“ poznají podle bílých vláken, jež jsou na prsní svalovině vidět pouhým okem. Příčinou je podle Obrazu extrémně rychlý růst u přešlechtěných kuřat.

Státní veterinární správa (SVS) ujistila, že veterinární dozor na všech jatkách v České republice garantuje zdravotní nezávadnost.

S neobvyklými vlastnostmi masa, podobnými těm, které popisuje spolek Obraz, se veterináři setkali v jednotkách případů na základě stížností spotřebitelů a jednalo se o maso ze zvířat poražených mimo ČR.

V Olomouckém kraji zkontroloval spolek například Albert v Olympii ve Velkém Týnci a Kaufland v ulici Štursova v Olomouci nebo Lidl ve Šternberku. Ve všech prodejnách byla podle spolku objevena „nemoc bílých vláken“ na mase.

„Supermarkety nabízí svým zákazníkům maso z přešlechtěných a nemocných kuřat. Tato plemena jsou vyšlechtěna k co největšímu a nejrychlejšímu růstu, až jim místo svalů roste tuk. Jejich život je krátký a plný utrpení,“ poukázal Radim Trojan, koordinátor kampaně Rychlokuřata ze spolku Obraz.

Extrémně rychlý růst

Nepřirozená rychlost růstu si podle ochránců vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí.

„Včetně nemoci bílých vláken, se kterou se v supermarketech zákazníci setkávají naprosto běžně,“ dodal.

Bílé tukové pruhy na mase jsou viditelné pouhým okem.

„Tuková vlákna se tvoří u přešlechtěných kuřat kvůli extrémně rychlému růstu místo svaloviny. Maso s bílými pruhy ztrácí svoje výživové hodnoty, obsahuje totiž o 224 procent více tuku, o 10 procent více kolagenu a o 9 procent méně bílkovin,“ vysvětloval mluvčí spolku Ivo Krajc.

Přes 90% balení s bílými vlákny

Podle výsledků průzkumu se nemoc bílých vláken průměrně vyskytuje u téměř 96 procent balení kuřecích prsou privátních značek napříč obchodními řetězci.

„Nejhůře je na tom Kaufland se svými značkami Purland a K-Jarmark a Penny se svou značkou Dobré maso, u kterých se nemoc bílých vláken vyskytuje dokonce ve více než 97 procentech balení. Ale ani u ostatních řetězců to není o moc lepší – Billa 96, 5 procenta, Lidl 96, 4 procenta, Tesco 95, 3 procenta. Z testovaných značek dopadlo nejlíp Sklizeno s výsledkem 83,3 procent pozitivních vzorků,“ informoval mluvčí spolku Obraz.

Kaufland se vůči kritice ochránců ohradil a poukázal, že všichni jeho dodavatelé jsou certifikovaní a splňují všechny legislativní normy.

„Animal welfare (životní pohoda zvířat, pozn. red.) je pro naši společnost důležitý a již delší dobu se touto problematikou zabýváme,“ reagovala mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

„Naše vlastní značky K-Jarmark a K-Purland (kuřecí sortiment) jsou aktuálně dodávány výhradě českými dodavateli. V rámci standardní nabídky kuřecího masa nabízíme český původ a podporujeme české drůbežáře,“ odmítla za řetězec kritiku ochránců zvířat.

Průzkum spolek provedl v 259 prodejnách devíti obchodních řetězců s pobočkami po celé ČR.

„Celkem bylo vyhodnoceno 2255 balení kuřecích prsou, z nichž v 95,7 procentech případů byla odhalena nemoc bílých vláken,“ sdělil mluvčí Ivo Krajc.

Veterinární správa: Závadné vyřazujeme 

Podle SVS musí být všechna zvířata poražená na jatkách v ČR, včetně kuřat, povinně prohlédnuta pracovníky SVS - úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem.

Každé zvíře je prohlédnuto před porážkou i o porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou podle SVS vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.

„Státní veterinární dozor na všech jatkách v ČR garantuje zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu včetně drůbežího masa. Maso, které je po veterinární prohlídce uvolněno pro lidskou spotřebu, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné známé nebezpečí,“ sdělil Zbyněk Semerád, ústřední ředitel SVS.

 „Náš veterinární dozor je v porovnání se světem na velmi dobré úrovni o čemž mimo jiné svědčí absence velkých potravinových kauz v posledních letech,“ dodal Semerád.

Pokud jde o drůbež, tak u hrabavé drůbeže bylo v roce 2022 na porážkách v ČR prohlédnuto celkem 118 075 844 kusů. Krůt bylo prohlédnuto 171 607 kusů. Vodní drůbeže bylo prohlédnuto 3 707 204 kusů.

Jak je to s bílými vlákny?

Problematikou takzvaných bílých vláken se zabývají různá vědecká pracoviště a současná úroveň poznání nepodporuje, ale ani nevyvrací, tvrzení ochránců zvířat, že by příčinou bylo špatné zacházení se zvířaty, nebo nevyhovující podmínky jejich výkrmu.

„Toto maso má nižší hodnotu jak pro prodej, tak pro zpracování na výrobky. SVS se s takzvanými myopatiemi při veterinární prohlídce setkává, ale jak bylo uvedeno výše, maso s patologickými změnami není ke spotřebitelům propuštěno,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

S neobvyklými vlastnostmi masa podobnými těm, které popisuje spolek Obraz se SVS setkala v jednotkách případů a základě stížností spotřebitelů.

„Vždy se zatím jednalo pouze o maso ze zvířat poražených mimo ČR,“ sdělil Vorlíček.