Podpořit nevidomé a slabozraké lze ve středu 12. října, kdy se u příležitosti Mezinárodního dne bílé hole koná už 17. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka.

Olomoučané, stejně jako obyvatelé jiných měst po celé republice, budou mít příležitost koupit si bílou pastelku a podpořit tak služby pro zrakově postižené, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

„Sbírka má mnohaletou tradici. Dobrovolníci v tričkách s logem sbírky budou nabízet veřejnosti ke koupi za 20 korun bílou pastelku s bílou nebo i barevnou tuhou. Každá dvojice bude vybavena zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky. V Olomouci vyjde do ulic více než stovka dobrovolníků," uvedla Michaela Ševčíková z olomuckého Tyfloservisu.

Výtěžek sbírky podpoří například výcvik vodicích psů, odstraňování dopravních a orientačních bariér, vydávání časopisu pro nevidomé, ale také podpoří služby pro zrakově postižené v Olomouci a okolí.

„Například sociálně právní poradenství a volnočasové aktivity. Loni činil výtěžek sbírky v celé republice 1 729 028 korun," doplnila Michaela Ševčíková

Více informací je uvedeno na www.bilapastelka.cz, www.tyfloservis.cz, www.sons.cz