„Připravujeme žádost na rekonstrukci kulturního domu Nadační, což je dům naproti radnici. Když bude hotové náměstí, které opravujeme a amfiteátr, tak tady bude dělat jen ostudu. Je to dům, který opravu potřebuje,“ řekl starosta Velké Bystřice Marek Pazdera.

V původním projektu plán rekonstrukce počítal s tím, že se dům zvýší o jedno patro. Kvůli penězům se město nakonec rozhodlo projekt přepracovat.

„Projekt jsme původně zpracovali po diskuzi s našimi divadelníky v takovém hodně velkém pojetí. Ovšem co se peněz týče, tak se rozhodlo, že obce do pěti tisíc obyvatel mohou podat žádost v maximální výši podpory do dvaceti milionů korun, což v předchozích výzvách nebylo," vysvětlil starosta.

„Kulturák měl rozpočet skoro padesát milionů korun, a proto jsme se rozhodli projekt trochu přepracovat a snížit ho o jedno patro. A takhle se nám to i víc líbí,“ uvedl.

Vizualizace rekonstruovaného kulturního domu Nadační

„V kulturáku zkoušíme každý týden a na to, až se budova opraví, se těšíme už několik let. Pro nás je to otázka přežití, kulturák není v dobrém stavu. Nemáme ani odpovídající podmínky na skladování krojů,“ řekl Josef Langer vedoucí velkobystřického Folklorního souboru Haná.

V současnosti se celý projekt předělává, aby se náklady snížily a do 23. března by město chtělo podat žádost do Regionálního operačního programu.

„Budeme žádat o maximální částku, tedy o dvacet milionů. Plánujeme ale, že naše spoluúčast bude až ke čtyřiceti procentům. Máme propočet, který říká, že stavba bude stát zhruba čtyřicet milionů korun. Jsme připraveni si na zbytek vzít dlouhodobý finanční úvěr. Nevidíme žádnou jinou možnost, kde bychom peníze mohli jinde získat,“ doplnil Pazdera.

Pokud bude obec úspěšná a v žádosti o dotaci uspěje, s rekonstrukcí budovy by se mohlo začít pravděpodobně v příštím roce.

Vizualizace rekonstruovaného kulturního domu Nadační
Vizualizace rekonstruovaného kulturního domu Nadační