Jako v restauraci. Největší zdravotnické zařízení na střední Moravě spustilo hlavní část první etapy projektu Nemocniční strava, který spočívá v podávání pestřejšího, kvalitnějšího a zdravějšího jídla.

„Pocit ze samotného pobytu v nemocnici včetně kvalitní stravy zcela jistě spolurozhoduje o výsledcích léčby. Našim pacientům chceme poskytovat co nejvyšší kvalitu péče i komfortu a oblast stravování k tomu nepochybně patří,“ uvedl vedoucí projektu a ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Novinka potěšila pacienty, jejichž zdravotní stav umožňuje, aby si dopřáli běžné pokrmy bez zvláštních dietních omezení. Vybírat oběd mohou pro své potomky i rodiče doprovázející malé pacienty na dětské klinice. Hlavní jídlo si pacienti objednávají prostřednictvím webové aplikace.

„Přihlásit se mohou na vlastním notebooku, tabletu či prostřednictvím chytrého telefonu. Nebo na prezentačním místě, jimiž budou postupně některá oddělení vybavena,“ vysvětloval mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Jídlo si většina přála změnit

Projekt Nemocniční strava se v první etapě zaměřuje na zkvalitnění pokrmů podávaných hospitalizovaným pacientům a zároveň také na zvýšení úrovně služeb souvisejících s jejich stravováním.

Jak plyne z celé řady průzkumů spokojenosti pacientů, právě strava je jednou z častých oblastí, kterou si nemocní na lůžku přejí změnit. V loňském ročníku ankety Nemocnice roku to uvedlo 51,6 procenta dotázaných.

„Na výsledky této ankety reagujeme projektem zaměřeným na zvýšení kvality nemocniční stravy. Výběr ze tří alternativ nabízí vždy jedno vegetariánské jídlo bez masa a další dvě vycházející z odborných doporučení pro racionální výživu,“ uvedla hlavní sestra FN Olomouc Andrea Drobiličová.

„Jedno racionální menu striktněji respektuje zdravější výběr potravin s preferencí například celozrnných surovin, cereálií, ryb, luštěnin, zeleniny, ovoce a bez smažených pokrmů, zahušťování bílou moukou, uzenin a s omezením červených mas. Druhé racionální menu představuje spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ vysvětlovala.

Projekt Nemocniční strava vznikl z podnětu známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a think-tanku Globopol. FN Olomouc, která se do něj pustila jako první, počítá v dalších etapách i s možností výběrů snídaní a večeří v nedietním režimu, nabídkou „nadstandardního“ menu s příplatkem a v rámci podpory aktivní rekonvalescence se zřízením jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů.