Do páteční 7. hodiny zaznamenali 144 výjezdů. V 11 dopoledne asistovali ještě na 22 místech.

„Drtivá většina je čerpání, odstraňování bahna a naplavenin. Nejvíce je naše pomoc vyžadována na Šumperku a Prostějovsku,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Například v Němčicích nad Hanou čistí tok Žlebůvky a pomáhají odstraňovat následky v ulicích Zahradní, Novosady či Hřbitovní, kde je podemletá a zanesená lávka.

Právě na Šumpersku a Prostějovsku byla situace nejhorší, mezi čtvrteční 18. a 23. hodinou tam hasiči vyjížděli dohromady k více než 110 událostem.

„Přímo v Šumperku vypomohli v nemocnici s odčerpáním vody ze suterénních prostor transfúzní stanice. V Lesnici voda uvolnila větší část svahu s hrozícím nebezpečím zasypáním nedalekého domu, obyvatelé byli evakuováni. V Sudkově voda zaplavila místní kostel,“ poukázal na některé případy Hošák.

Pytle s pískem

Nejvíce postiženými oblastmi na Prostějovsku byly Němčice nad Hanou, Pavlovice u Kojetína, Nezamyslice, Klenovice na Hané, Tvorovice, Brodek u Prostějova, Dobromilice, Víceměřice, Dřevnovice a Prostějov.

„Hasiči prakticky do brzkých ranních hodin řešili odčerpávání vody, stavbu protipovodňových hrází z pytlů s pískem. V Němčicích nad Hanou zasedla také povodňová komise. Z různých míst byl cestou starostů podán požadavek na dovoz dostatečného množství pytlů s pískem, ty byly zajištěny z našeho skladu v Hamrech. V Nezamyslicích hasiči provizorně zajistili střechu poškozenou od krupobití,“ shrnul mluvčí Hošák.

Tvorovice zaplavilo bahno


Tvorovice pří dešti zaplavilo bahno z okolních polí. Situaci okolo 22. hodiny večer komentoval starosta obce Jiří Petrovský.

"Na chodníkách a na silnicích máme až deset centimetrů ornice, z polí sem letěla voda a bláto, je toho plná dědina i kanalizace. V postižených domech se to týká především sklepů, průjezdů, ale i obytných prostor," řekl ČTK.

Vodu a bláto bylo nutné dostat ze sklepů či garáží také na Přerovsku a Olomoucku.

Výstraha meteorologů před vydatnými srážkami skončila v pátek ráno, další je však avizována na víkend. Tropické teploty se budou střídat se silnými bouřkami.

Kropení ulice v Olomouci.
Olomouc zavlažuje ulice a náměstí, kropící vozy vyjedou i o víkendu
Tropy na koupališti. Ilustrační foto
Víkend přinese až 35°C i bouřky. Jak bude po něm?
Stavba mostu na Komenského ulici v Olomouci - 27. května 2019
Nový most u Bristolu by měl být letos hotový