Hned ráno vyrazilo větší množství policistů do ulic na spoustě míst v Česku, především ve velkých městech a lokalitách, kde se pohybuje více lidí. „Policisté v Olomouckém kraji posílili hlídky ve venkovním výkonu služby mimo jiné i hlídkami vyzbrojenými dlouhými zbraněmi. Stejně jako kolegové v rámci celé republiky se zaměřují zejména na monitorování a kontrolu míst, kde se pohybuje větší množství osob, což jsou např. vánoční trhy, frekventovaná vlaková a autobusová nádraží, náměstí, sportoviště, nákupní centra a podobně," ujistila krajská policejní mluvčí Marie Šafářová. Jak dlouho opatření potrvají, zatím jasné není.

První posílení policie zajistila ještě v noci v Praze. Postupně může docházet k nejrůznějším úpravám napříč republikou. „To, zda se případně nastavená bezpečnostní opatření změní, bude záležet také na informacích, které případně zazní na svolané zpravodajské skupině. V tuto chvíli jakékoliv informace o případném hrozícím nebezpečí pro Českou republiku nemáme. Nezměněn také v tuto chvíli zůstává vyhlášený první stupeň ohrožení terorismem," sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Tragický pondělní útok si na vánočních trzích v Berlíně vyžádal dvanáct lidských životů, dalších téměř padesát lidí bylo zraněno. 

ČTĚTE TAKÉ 

Jako kdyby vjel kamion do davu na olomouckých trzích, popisoval po útoku

Na vánoční trh v Berlíně vjel nákladní vůz, nejméně 9 mrtvých a 50 zraněných