Pátá je TOP09 s 6% hlasů. Těsně před branami zastupitelstva skončili Nezávislí s 4,95 procenty.

ČSSD a KSČM mohou v novém zastupitelstvu vytvořit pohodlnou levicovou většinu, připadne jim dohromady 35 křesel z celkem 55.

Podle lídra sociální demoktracie Jiří Rozbořila se jeho strana nebrání případné dohodě s komunisty o sestavení vládnoucí koalice. Jednání by měla začít v pondělí.

Volební účast v Olomouckém kraji byla 35,6% - čtvrtá nejnižší v rámci ČR. Nejvíce lidí přišlo k urnám na Vysočině (41%) a ve Zlínském kraji (40%).

VOLBY JSME SLEDOVALI ON-LINE

Komunisté slaví třetí největší zisk v ČR

Největší zisk oproti minulým volbám do krajského zastupitelstva v Olomouci zaznamenali komunisté: "nabrali" o sedm procent více voličských hlasů, co jim přineslo o šest křesel víc než dosud v padesátipětičlenném zastupitelstvu měli.
Naopak ČSSD ve srovnání s oranžovou smrští v roce 2008 ztratila 13 procent hlasů a přišla o osm mandátů.

Takřka na polovinu minulého výsledku spadla v kraji ODS, která v zastupitelstvu musí oželet pět křesel.

Komunisté v Olomouckém kraji získali třetí nejvyšší procento hlasů v rámci ČR (po Ústeckém s 25,2% a Karlovarském kraji s 23%). Stejně jako v Olomouckém kraji na tom byla KSČM ještě v Moravskoslezském kraji.

Rudá barva naopak oslovila nejméně voliče na Zlínsku (16%) a Liberecku (17,9%).

Konečné výsledky voleb do Zastupitelstva Olomouckého kraje

(v závorce  zisk v minulých krajských volbách)

1. ČSSD: 26,7 % (v roce 2008 39,8%)
2. KSČM: 22,82 % (15,8%)
3. Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty: 11 % (KDU-ČSL 8,7%)
3. ODS: 10,91 % (20,3%)
4. TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj: 6,16 %
5. NEZÁVISLÍ získali 4,95 % a do zastupitelstva se nedostali

55 křesel v zastupitelstvu bude rozděleno takto:

ČSSD – 19, KSČM – 16, Koalice pro OK – 8, ODS – 8, TOP 09 a Starostové – 4

Rozdělení mandátů v Zastupitelstvu Olomouckého kraje

Jak se hlasovalo v okresech

Vítězná ČSSD dominovala hlasování na Prostějovsku (31,1%) a Jesenicku (30%), na Šumpersku ji stačilo k vítězství jen 23,8% hlasů.

ODS posbírala mezi okresy největší procento voličů na Olomoucku (12,6%), na Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku se přehoupla jen přes 9%.

Komunisté vyhráli s téměř 26% volby na Přerovsku, nejméně se jim dařilo na Olomoucku kde získali necelých 21%.

VÍCE k hlasování v okresech

Rozbořil se koalici s komunisty nebrání

Podle lídra kandidátky sociální demokracie Jiřího Rozbořila rozhodla o výsledku nespokojenost lidí se současnou vládou.

„Tyto volby byly referendem proti Nečasově vládě. Čekali jsme mírně lepší výsledek, ale i tak jsme velice spokojeni. Vítězství levice je odrazem celospolečenské poptávky," sdělil Rozbořil.

Zároveň přiznal, že se nebrání vstoupit do koalice i s KSČM.

„Zítra ve dvě hodiny máme klub zastupitelů, ten rozhodne o dalším postupu. Vyjednávat začneme v pondělí a chceme jednat se všemi politickými stranami, které se dostali do zastupitelstva, a to víceméně sestupně," sdělil Rozbořil.

Tesaříka "vykroužkovali" na 2. místo

Jméno stávajícího hejtmana Martina Tesaříka, který letošními volbami končí ve funkci prvního muže hejtmanství, figurovalo na volebním lístku na dvanáctém místě. Voliči jej však vykroužkovali a v celkovém součtu obsadil těsně druhou pozici za lídrem Rozbořilem.

„Čekal jsem, že přeskočí i mě. Je to logické, protože je dvacet let v komunální politice, je hejtmanem a obecně známý," přiznal Rozbořil.

Martin Tesařík svůj úsěch přičítá práci své a jeho kolegů.

„Beru to jako ocenění své práce a koalice. Jsem za to velice rád. Chci poděkovat ale za všechny hlasy, které získala sociální demokracie v Olomouckém kraji," doplnil Martin Tesařík, který kromě hejtmana zastává funkci senátora.

Jedničku ČSSD už navštívil lídr KSČM

Po cestě z Prahy se v olomouckém sídle České strany sociálně demokratické zastavil v sobotu večer lídr kandidátky Komunistické strany Čech a Moravy Alexander Černý.

„Pouze mi pogratuloval k vítězství, zdržel se tu tak tři minuty a zase jel. O žádných detailech jsme nehovořili," uvedl Jiří Rozbořil, jednička kandidátky ČSSD.

Jurečka se radoval z úspěchu lidovců

Nadšení z výsledků krajských voleb rozhodně neskrývá jednička kandidátky Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL a Strany zelených) Marian Jurečka.

„Chtěl bych poděkovat všem voličům. To, že jsme předběhli ODS o něčem svědčí," řekl po zveřejnění volebních výsledků lídr politického uskupení.

Osm mandátů získali členové KDU-ČSL. Podle Jurečky bude strana i přes tento fakt prosazovat společný program, na němž se lidovci shodli s koaličními partnery ze Strany zelených.

ODS: Hlasy pro Markétu jsou výzva i naděje

Důvod k oslavám rozhodně nemá Občanská demokratická strana (ODS). Těsně před celkovým součtem hlasů zůstala ODS na čtvrté pozici, přeskočila ji i Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (KDU-ČSL a Strana Zelených).

„Výsledek nás rozhodně netěší. To, co je pozitivní, tak je naše volba lídra. Markéta Záleská získala velký počet preferenčních hlasů. Považuji to za výzvu i naději," uvedl Robert Knobloch, člen výkonné rady, předseda regionálního sdružení, místopředseda oblastního sdružení ODS.

Podle jeho slov je výsledek daní a odrazem vládních koaličních reforem.

„Sám si kladu otázku, zda-li jsme dostatečně čitelní pro naše voliče. Jestli správně dokážeme vysvětlit kroky, které se uskutečňují na poli vládní koalice," uvedl dále Robert Knobloch s tím, že ODS vyjádřila vítězné ČSSD gratulaci.

Výzva k jednáním o budoucím vedení kraje je dle jeho slov právě na straně ČSSD.

KSČM: Je to jednoznačný signál

Silné vyjádření podpory KSČM připisuje lídr kandidátky pro Olomoucký kraj Alexander Černý současné politické situaci.

„Odráží to celkový stav ve společnosti. Jsem rád, že protestní hlasy se přerozdělily a připadly nám a ne krajní pravici. Příklon k levici v krajských volbách, a tím myslím ČSSD i KSČM, je jednoznačným signálem vypovídajícím o nespokojenosti občanů s celostátní politikou, protože to nejde oddělit," komentoval Černý téměř definitivní výsledky voleb.

Zároveň uvedl, že je připraven rezignovat na své místo v poslanecké sněmovně. Jednání o koalici předjímat nechtěl.

„Pokud zvítězí ČSSD, bude na nich, aby zahájili diskuzi," dodal Alexander Černý.

Šarapatka: Není to porážka

Lídr TOP09 Bořivoj Šarapatka zisk jen šesti procent v Olomouckém kraji nevnímá jako debakl.

 „Z hlediska krajů jsme na šestém místě. Ačkoli jsme očekávali vyšší počet hlasů, nebereme to jako porážku. Výsledky odrážejí stav ve společnosti, kterou v posledních dnech rozhýbal nespočet nejrůznějších kauz," uvedl Bořivoj Šarapatka, lídr TOP 09 a Starostů pro Olomoucký kraj.

Podle jeho slov se do sobotní 20. hodiny nebavil s žádnou konkurenční politickou stranou a zatím se případná jednání řeší pouze na úrovni stranické.

Záleská: Čekali jsme větší úspěch

V olomouckém štábu ODS bylo při sledování průběžných výsledků voleb patrné napětí a nervozita. Přítomní se posilňovali chlebíčky a řízky, pili víno. Výsledk sčítání jim však k chuti nepřál.

„Čekali jsme větší úspěch, stále ale nejsou sečteny všechny hlasy. Ovšem to, že jsem dostala přes dvacet procent preferenčních hlasů, mě motivuje a posouvá dál," reagovala odpoledne po sečtení zhruba 80% hlasů jednička kanidátky ODS Markéta Záleská.

Pokles důvěry voličů zatím komentovat nechtěla. „Je to nicméně vzkaz všem pravicovým politikům, aby se zamysleli nad svou prací," sdělila Záleská. Jak dodala, spolupráci s KSČM její strana vylučuje.

V Luké šlo za plentu téměř 60 % voličů

Ač v Olomouckém kraji dosáhla volební účast 35,67 %, na některých místech vzali občané volby do krajských zastupitelstev svědomitě.

Ve čtvrtém volebním okrsku v obci Luká na Olomoucku přišlo k urnám 48 z 81 voličů. I když byl jeden hlas neplatný, účast je jasná: 59,26 %.

V okrsku na Libavé nastala shoda. ČSSD i KSČM dostaly 44,44 % hlasů

V Moravském Berouně se dařilo Komunistické straně Čech a Moravy. Důvěru jí dalo přes 48 % voličů. K

SČM byla silná například i ve volebních okrscích v Libavé. V jednom se dostala přes padesát procent, v dalším se dělila s ČSSD – obě strany tam získaly 44,44 %.

Kandidátka ze 44. místa dostala téměř 83 % přednostních hlasů

Více než polovina lidí, kteří mohli hlasovat, přišla v Bílsku na Olomoucku. Ze 155 to bylo 81, což dělá 52,26 %. Na lístku většiny z nich byla Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, která tam dosáhla přes 43 %. Druhá ČSSD získala 23,45 %.

„Je to tím, že jsem za koalici kandidovala, podpory si cením. Volební účast u nás bývá tradičně vysoká, když se rozhoduje o obecních zastupitelstvech, bývá to 70 až 80 procent," sdělila starostka Bílska Marie Grézlová, která se mohla na čtyřiačtyřicátem místě kandidátky těšit masivní podpoře. Sloupeček přednostních hlasů u jejího jména udává hodnotu 82,85 %.

Na Přerovsku vyhráli komunisté

Rudá barva dominuje výsledkům krajských voleb na Přerovsku. Zatímco v ostatních okresech zvítezila ČSSD, tady si obě levicové strany pořadí vyměnily.

VÍCE: Přerovsko je rudé, volby tam vyhráli komunisté