Rozpočet podpořila většina přítomných zastupitelů.

Oproti letošnímu roku je rozpočet úsporný, kraj snížil provozní náklady o pět procent a to včetně odborů a příspěvkových organizací, ve kterých nyní běží audit.

„Zapojili jsme navýšení z daní o procento. Česká republika se pořád nachází v recesi, příští rok se očekává mírné oživování ekonomiky," řekl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Daňové příjmy budou ve výši 3,195 miliardy ko­run.

Investice jsou ve výši 435 milionů korun. Peníze půjdou ve velké míře na opravu silnic 2. a 3. třídy, které by nicméně podle hejtmanova náměstka pro dopravu Aloise Mačáka (ČSSD) potřebovaly pětadvacetimi­liardovou finanční injekci.

Správa silnic Olomouckého kraje bude příští rok pracovat například na úsecích mezi Úsovem a Medlovem, Příkazy a Olomoucí, na průtahu Tří Dvorů nebo trase mezi Javorníkem a Mikulovicemi.

Diskuze se mezi zastupiteli při schvalování vedla o programu obnovy venkova, příspěvcích na vysoké školy a významných projektech, do kterých šlo nakonec deset místo původně plánovaných dvou milionů korun a to z přebytku za loňský rok. Nakonec však pro rozpočet hlasovalo čtyřicet z devětačtyřiceti přítomných.

Hejtman při projednávání uvedl, že nejdůležitější položky, které rozpočet ovlivňují, jsou dopravní obslužnost, příspěvek organizacím v sociálním oblasti a dluhová služba.

„Zadluženost je ve výši 4,3 miliardy. Podstatná je ovšem také dluhová služba, tedy schopnost tento dluh splácet a v tom se pohybujeme na dobré úrovni," sdělil Jiří Rozbořil s tím, že na rok 2014 činí splátka jistiny a úroků 246 milionů korun.