Rozpočet na příští rok označil hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) za konsolidovaný. „A to i přesto, že skončilo plánovací období a z nových plánovacích programů ještě čerpat nemůžeme. Máme dostatek peněz, abychom zvládli všechny úkoly dané ze zákona, tedy zajištění sociálních služeb, zdravotnictví, dopravu a školství," sdělil, že kraj zvládne financování i bez evropských dotací.

Přes 900 milionů korun půjde na úhradu prokazatelné ztráty autobusových a železničních společností, u kterých kraj objednává regionální dopravu. Zhruba stejnou částku hejtmanství investuje. Pokud ještě přijdou peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, přesáhne objem investic miliardu korun. „Zhruba čtyřicet milionů korun dáváme do našich nemocnic, které má v nájmu společnost Středomoravská nemocniční," zmínil hejtman.

Přes 350 milionů korun rozdělí kraj na dotacích. Například obce do 1500 obyvatel mohou v Programu obnovy venkova žádat peníze na menší opravy jako chodníky nebo kapličky, do sportu kraj pošle 85 milionů korun, 21 milionů dá Muzeu umění Olomouc a deset milionů korun dotací chce rozdělit na hospodaření v lesích. Novinkou je fond kinematografie s milionem korun.

Olomoucký kraj má příjem zhruba 4,3 miliardy korun, tedy stejně jako v letošním roce. „Stejné je to i na výdajové stránce, rozpočet je tedy vyrovnaný. Nepočítáme ale průtokové peníze do škol a podobně. Rozpočet je z daňových příjmů a z příjmů z prodeje našich zbytných pozemků a budov. Výnos počítáme kolem 55 milionů korun," řekl Jiří Rozbořil.

Z úvěru kraj splatí 224 milionů korun. „Ze zadluženosti 4,5 miliardy, kdy jsme přebírali kraj, se dostaneme na 3,7 miliard. Za tři roky krajské vlády jsme nevzali jedinou korunu úvěru," uvedl Rozbořil.

Kvůli nařízení vlády zvýšit mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o 3,5 procenta narostou kraji provozní výdaje přibližně o osmdesát milionů korun.

Rozpočet na letošní rok přijali zastupitelé jednohlasně. „Věřím, že na zastupitelstvu bude rozpočet drtivou většinou schválen i pro rok 2016," domnívá se hejtman. Zasedání se odehraje 18. prosince.