Koupaliště v Litovli

„Zatím spíše nic než moc. V červnu 2866 lidí, zatímco vloni to bylo 4700. Červenec doposud 5357 návštěvníků, přitom vloni jsme napočítali 7601. Ale věřím, že teď, když mají být tropy, všechno doženeme,“ usmála se Gabriela Pavelková z litovelského bio koupaliště.

V souvislosti s předpovědí, která slibuje třicítky, v tomto týdnu rozhodli o prodloužení otevírací doby do 20.hodiny.

„Od 17.00 si lidé mohou užít koupání a zábavu za deset korun, což je na služby a možnosti vyžití pro rodiny s dětmi zadarmo,“ lákala.

Jubilejní dvacáté lvíče lva berberského odchované v olomoucké zoo.
VIDEO: Lvíče lva berberského se ukázalo světu

Plovárna v Majetíně

V Majetíně, kde je standardně otevřeno do 20.hodiny, měli zatím největší letošní návštěvnost v úterý, kdy na obecní koupaliště dorazilo 270 lidí.

„Zatím je to mizerné. Tak slabá sezona snad ještě nebyla. Výkyvy počasí, sice teplo, ale pod mrakem, to je špatné. Jak není vymeteno a sluníčko, koupaliště neláká. Ale doufáme, že teď to přijde, hlavně ti, kteří mají pronajatý bufet,“ uvedl správce Lukáš Gregůrek.

Pěstitelé rajčat na Litovelsku si zoufají. Úrodu jim letos likviduje cizokrajný škůdce - motýl makadlovka,Tuta Absoluta.
Tuta absoluta! Máme po rajčatech, zlobí se pěstitelé a ukazují na obří skleníky

Situace v Bělkovicích

Žádné davy příznivců koupání neuvítali ani v Bělkovicích – Lašťanech.

„Otevřeli jsme 15.června. Do té doby bylo teplo. Pak jako zákonem schválnosti ubylo teplých dnů, kdy bylo třicet. Napočítali bychom je na prstech jedné ruky. Sezonu zatím hodnotíme jako horší průměr,“ reagoval starosta obce Tomáš Němčic.

Koupaliště má otevřeno do 19.hodiny a podle obce to stačí.

„Otevírací dobu máme v provozním řádu a schválenou hygienou. Není to jen tak. Historicky sice kdysi bylo do osmi, ale nebudeme se k tomu vracet,“ dodal starosta Bělkovic – Lašťan.

Kde by v horkých letních dnech uvažovali o tom, že pobyt návštěvníkům koupaliště prodlouží, podle hygieniků mohou.

„Je to na provozovateli. Nemusí to s námi konzultovat,“ vysvětlila Eva Čehovská, ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Vypuštěná dolní nádrž Dlouhých Strání a vytažený havarovaný jeřáb
Náročná operace! Z vypuštěných Dlouhých strání vyprošťují havarovaný jeřáb

Kvalita vody? Super

Podle Čehovské je zatím voda v přírodních plochách a koupacích biotopech na Olomoucku bez sebemenšího problému.

„V koupacích biotopech jsme zatím žádný problém nezjistili, čemuž odpovídají výsledky rozborů, které jsou zveřejněny na internetových stránkách hygienické stanice. Voda se účinně upravuje působením rostlinek,“ dodala Čehovská.

Podle Gabriely Pavelkové z litovelské plovárny lidé na značku bio slyší a koupaliště bez chemie, v němž se o úpravu vody starají vodní rostliny, si oblíbili.

„Ano, lidé slyší na to, že je to biotop. Jsme přírodní koupaliště s atraktivním zázemím pro celé rodiny,“ zvala.

Apokalypsa. Jinak nelze popsat stav smrkových porostů kolem pramene Odry. Vyhledávaná turistická trasa připomíná bojiště, kde člověk v boji s dřevokaznými škůdci a počasím prohrává na celé čáře. Na snímku past na dřevokazný hmyz.
Na boj s kůrovcem nasadil kraj kalamitní štáb

Tropy jsou tady

Podle předpovědi na nejbližší dny má být v Olomouckém kraji až 30 stupňů Celsia už ve čtvrtek.

Poslední pracovní den budou maxima 27 až 31 stupňů.

„V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty očekáváme 28 až 32 stupňů Celsia,“ informoval Petr Drobek z ostravského regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
Velmi teplé počasí bude podle ČHMÚ pokračovat i začátkem srpna.

"Období od 23. července do 19. srpna jako celek bude teplotně nadprůměrné a může se přiblížit k rekordně teplému období z roku 2015," napsal ČHMÚ do dlouhodobé předpovědi.

Pozemní kontejnery v centru Olomouc. Ilustrační foto
Polopodzemní kontejnery i mimo centrum? Mají se objevit v Nových Sadech