Voda by mohla mít příjemných 22 stupňů Celsia. Někde i o stupeň více.

Koupací biotopy v Litovli a Pasece, stejně jako plovárna v Majetíně, zatím vyčkávají.

Koupací sezonu už odstartovali i hygienici, kteří provedli první kontrolu jakosti vody na Poděbradech a nádrži v Plumlově.

„Probíhají poslední přípravy a těšíme se na návštěvníky,“ zvala do letního areálu vedoucí Plaveckého stadionu Olomouc Vlasta Šreková.

„Voda bude první den osvěžující, ale v neděli už by mohla stoupat k 24 stupňům,“ uvedla.

Ten je v sobotu přístupný pouze přes letní pokladnu z důvodu uzavření krytého areálu, kde se konají soutěže v synchronizovaném plavání.

Průvod ke cti sv. Pavlíny, patronky Olomouce. Svátky města 2019
VIDEO: Olomoucí prošel průvod ke cti sv. Pavlíny, město slaví

Vylepšený tobogán 

Brány venkovního areálu se otevírají i v Uničově.

„Je posekáno, vše vyčištěno a naleštěno. Voda má aktuálně 20 stupňů, ale tepelná čerpadla jednou na plno. Do neděle budeme určitě na 22 stupních,“ lákal k prvním tempům a relaxaci u bazénů správce areálu Ladislav Fischer.

V Uničově zrekonstruovali tobogan. Pro zvýšení bezpečnosti ještě namontují automatickou signalizaci, semafor na této atrakci, která je velkým lákadlem pro malé i velké návštěvníky plovárny.

„Osazena bude v příštím týdnu. Dozor na místě zůstane,“ doplnil správce.

Na první letošní návštěvníky se těší i ve Šternberku, kde v pátek očima tlačili vzhůru rtuť teploměru, který dvě hodiny před polednem ukazoval 18 stupňů.

„Přes den se voda vyhřeje, solární panely pomůžou. V neděli jsme na jednadvaceti stupních,“ těšil se správce koupaliště Jaroslav Vyhnálek.

Samosběr jahod na plantáži v Olomouci-Slavoníně
Jahody se červenají! Samosběr na Olomoucku startuje

Biotopy čekají na teplo

Zavřeno zatím zůstává na obou přírodních koupacích biotopech na Olomoucku.

„Čekáme na teplejší počasí. V květnu byla zima,“ hodnotila pracovnice koupaliště v Pasece, která odhadovala, že otevřeno by mohlo být příští víkend.

Původně plánovaný termín otevření 1. června odsunulo na příští týden i litovelské koupaliště bez chemie, kde čistotu vody zajišťují speciální rostliny. Ve čtvrtek odpoledne zde měla voda jen 19,8 stupně Celsia.

„Byli jsme připraveni na 1. června, ale vzhledem k tomu, jaká byla zima, jsme začátek sezony posunuli,“ uvedl ředitel litovelských technických služeb Karel Zmund.

Otevření v Litovli plánují možná už v polovině týdne, podle počasí. Pro návštěvníky přichystali několik praktických novinek.

„Kolem celého koupaliště je nově chodník z drobnějšího kamínku příjemnějšího na nohy. Vstup do pláží je také upravený. Bufet má nové vybavení, například lepší gril. Instalovali jsme bezpečnostní skříňky na cennosti, jak si návštěvníci přáli. Mohou zde uložit hodinky, doklady,“ vyjmenovával Zmund.

Vzhledem k chladnějším posledním týdnům vyčkávají s otevřením i v Majetíně, kde ladí start sezony na druhý červnový víkend.

"Byla zima. Uvidíme, jak bude v příštím týdnu, podle toho zvolíme termín zahájení letošní sezony," sdělila pracovnice obecního úřadu.

Podle Evy Čehovské, ředitelky Odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, je výhradně na provozovateli koupaliště, kdy se rozhodne zahájit sezonu.

Na přírodních koupalištích a nádržích podle legislativy zahajuje sezona k 31. květnu.

„Podle monitorovacího kalendáře jsme již provedli první rozbory vzorků z vodní nádrže Plumlov a olomouckých Poděbrad. Odběry byly 20. května a voda je v pořádku,“ sdělila.

Svátky města Olomouce. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na svátky města, závoďáky i dětské dny

Horký začátek června

Na víkend předpovídají meteorologové příjemné letní teploty. Ze sobotních 23 až 26 stupňů Celsia poskočí v neděli rtuť teploměru o jeden stupeň. Bude jasno až polojasno.

„Odpoledne bude přechodně oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky,“ sdělil Petr Drobek z ostravského předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického pracoviště.

V pondělí pak vystoupají maxima až na 28 a na obloze bude vymeteno.